Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Dátan (studnice)

Dátan se spolu se svým bratrem Abíramem a Léviovcem Kórachem vzbouřili proti Mojžíšovi. – Numeri 16; 26,5-11.
 

Mnozí lidé nejsou ochotni uznat autoritu druhých, zvláště když se cítí mnohem schopnější k tomu, aby oni sami byli autoritou. Tak tomu bylo i ve starověku. Dátan se spolu se svým bratrem Abíramem, Léviovcem Kórachem a dvěma sty padesáti přívrženci vzbouřili proti Mojžíšovi a Áronovi a jejich vedení. Tito muži byli „předáci pospolitosti, kteří zastupovali lid při slavnostech, muži pověstní“ (Gn 16,2). Mojžíš poslal Dátanovi a jeho bratrovi vzkaz, že mají přijít za ním a promluvit si o své vzpouře. Oni to však odmítli. Co si to Mojžíš a Áron o sobě myslí! Ti jim budou říkat, co mají dělat?!

Všichni máme lidi „nad“ sebou. Ti, kdo nedokážou přijmout autoritu druhých, budou mít velmi problematický život. Přestože jsme si před Bohem všichni rovni, ve společnosti máme odlišné funkce.

Také v církvi byli někteří lidé pověřeni vedoucím úkolem, proto je v tom musíme respektovat. Je pravda, že nebyli ustanoveni Bohem tak přímo jako Mojžíš a Áron. Pokud však společenství věřících dodrželo řádný postup a prosilo o vedení Duchem svatým, můžeme mít jistotu, že ti praví muži a pravé ženy zastávají ty pravé služebnosti. Možná budeme zklamáni, že jsme nebyli zvoleni my nebo ti, které jsme upřednostňovali. Bůh očekává, že budeme respektovat ty, kteří byli vybráni, a nebudeme jim konkurovat ani jim ztěžovat život. Příběh o Dátanovi je velmi aktuální i v současnosti.

Nebeský Otče, odpusť mi, pokud jsem v minulosti ne vždy projevoval náležitou úctu mužům a ženám, kteří vedou církev ve Tvém jménu.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 23
Datum: 12. 3. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem