Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Bileám (požírač lidu)

Věštec a prorok, jehož moábský král Balák požádal, aby proklel Izrael. Tento incident se odehrál během poslední etapy pobytu Izraelců na poušti. – Numeri 22,2-24,25. 2. list Petrův 2,15. Zjevení 2,14.
 

O Bileámovi toho mnoho nevíme. Žil v Petóru, poblíž řeky Eufrat (Nu 22,5). Věděl o Bohu Izraele a Bůh s ním komunikoval. Eufemisticky (pojmenování nepříjemného jevu jemnějším výrazem) bychom to vyjádřili tak, že Bileám byl ve svém postoji k izraelskému Bohu rozpolceným člověkem.

Moábský král Balák měl z Izraele velký strach. Izraelci úspěšně porazili již několik kenaanských národů. On a jeho lid budou zřejmě terčem jejich dalšího útoku. Balák se proto rozhodl zavolat Bileáma, aby Izraelce proklel. Slíbil mu za to velkou odměnu. Finančně to byla velmi lákavá nabídka, ale Bileám ji nejprve odmítl. Věděl, že by tím šel proti Boží vůli. Když však Balák svou nabídku zopakoval, Balám ztratil sílu odolávat. Nechtěl odpovědět okamžitě. Nejprve se chtěl zeptat Boha.

Proč Bileám žádal o čas, aby se nejprve zeptal Boha? Věděl přece, co Bůh od něho očekává. Přesto hledal možnost, jak docílit toho, co sám chtěl. Když to Bůh viděl, nechal ho jít vlastní cestou. To však neznamenalo, že šel s Božím požehnáním. Zanedlouho to sám zjistil. Jeho modlitba nebyla upřímná. Položil otázku – a chtěl docílit toho, aby mu Bůh dal odpověď, kterou chtěl slyšet.

Drahý Pane, Tvé Slovo nás varuje, že v poslední době budou mít Tvé děti sklon dopouštět se stejného hříchu jako Bileám. Prosím, chraň mě před tím.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 14
Datum: 6. 3. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem