Jarní pilaf | Prameny zdraví

Jarní pilaf

250 g rýže basmati natural, 50 g sójového granulátu, 1 lžička polévkového koření, 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru, 2 malé stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 1 malá červená paprika, 1 lžička kurkumy, 1 lžička kari koření, špetka drceného chilli, 2 hrsti špenátových listů, hrst hrášku, jarní cibulka, svazek koriandru, sezam na posyp, mořská sůl

Jarní pilaf

Rubrika: Jídla z obilnin | Typ článku: Recepty

Rýži propláchneme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a přivedeme k varu. Ztlumíme a pozvolna vaříme asi 40 minut. Přikryjeme pokličkou a necháme dojít.

Sójový granulát zalijeme nad povrch vroucí vodou, přidáme polévkové koření a necháme nabobtnat. Asi po 15 minutách vodu slijeme, přidáme zázvor a utřený česnek. Zamícháme a necháme chvíli odležet stranou.

Na pánvi s rozehřátým olejem zlehka osmahneme na malé kostičky nakrájenou papriku. Přisypeme granulát a několik minut restujeme. Poté vsypeme koření a opět zlehka orestujeme. Mírně podlijeme vodou, přidáme natrhaný špenát, mladý hrášek a 5 minut dusíme.

Vsypeme uvařenou rýži, část nasekané jarní cibulky, natrhaný koriandr a promícháme. Dle potřeby osolíme a na talíři posypeme nakrájenou jarní cibulkou, nasekaným koriandrem a sezamem.

Pilaf je v podstatě orientální druh rizota, který se vaří v mnoha zemích. V tomto pokrmu se můžeme setkat jak s rýží, tak třeba s pšeničným bulgurem. Já jsem si suroviny mírně pozměnil.

Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Počet přečtení: 559 Datum: 12. 4. 2019