Indický dál ze žlutého hrachu s potočnicí | Prameny zdraví

Indický dál ze žlutého hrachu s potočnicí

Mou nejoblíbenější úpravou žlutého hrachu je teplá zasycující polévka. Loupaný půlený hrách také dávám do varného hrnce na rýži (vařívám v něm rovněž čočku). Nezapomínejte, že v mém ideálním světě konzumuje každý člověk luštěniny (fazole, cizrnu, hrách nebo čočku) při každé jídle.

Indický dál ze žlutého hrachu s potočnicí

Rubrika: Polévky | Typ článku: Recepty

Pokud hrách jíte spíše neradi a dáváte přednost čočce (i červené), klidně ji v tomto receptu použijte. Nemáte-li k dispozici potočnici, použijte špenát nebo rukolu.

Tento výborný dál servírujte s vařenou hnědou, červenou nebo černou rýží. Mimochodem, slovo dál označuje v Indii loupaný půlený hrách nebo jídlo z něj připravené.

1/2 šálku žlutého půleného hrachu, propláchnutého, 3 šálky zeleninového vývaru (viz výše) nebo vody, 3 šálky nahrubo nakrájené potočnice (řeřichy) nebo špenátu, 450 g okapaných nesolených krájených malých rajčat z konzervy (s výstelkou bez BPA), ½ šálku nasekaného čerstvého koriandru, 2 stroužky česneku, rozmačkané, 1 pl najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 malá zelená pálivá paprička, zbavená semínek a nakrájená na malé kousky, 2 pl lahůdkového droždí, 1 čl bílé miso pasty, 1 čl mletého kmínu, ½ čl mletého koriandru, ¼ čl mleté kurkumy, 2 čl rozmačkané citronové hmoty

Hrách zalijte vařící vodou a nechte 1 hodinu namáčet. Pak ho dejte okapat a přendejte ho do kastrolu s vývarem, přiveďte k varu. Snižte oheň na nízký stupeň a hrách pomalu vařte 45-60 minut, až změkne. V případě potřeby přidejte vývar.

Když je hrách měkký, přidejte potočnici, rajčata a čerstvý koriandr a míchejte, až potočnice zavadne. Směs udržujte teplou na nejnižším stupni ohně.

V malém kastrolu ohřejte 2 polévkové lžíce vody na střední teplotu. Do kastrolu vložte česnek, zázvor a chilli papričku. Vařte asi 1 minutu, aby trochu změkly. Kastrol stáhněte z plotny a přidejte lahůdkové droždí, miso, kmín, mletý koriandr, kurkumu a citronovou hmotu a všechno dobře smíchejte. Dejte tuto kořeněnou směs ke hrachové směsi, promíchejte a podávejte horké.

Recept pochází z Kuchařky Jak nezemřít, jejímiž autory jsou Michael Greger, Gene Stone a Robin Robertsonová. Knihu vydalo nakladatelství Noxi.

Počet přečtení: 251 Datum: 21. 10. 2022