Fazolové hamburgery | Prameny zdraví

Fazolové hamburgery

2 hrnky uvařených černých fazolí, 1 hrnek strouhanky, 1/2 hrnku červené cibule, najemno nakrájené, 2 stroužky česneku, nasekané na drobno, 1/2 hrnku zelené papriky, najemno nakrájené, 2 lžičky mleté papriky, 2 lžičky mletého kmínu, trocha soli a pepře, 1/4 hrnku kečupu, 1 lžíce sójové omáčky, slunečnicový olej

Fazolové hamburgery

Rubrika: Náhražky masa | Typ článku: Recepty

Na středně vysokém ohni zahřejeme olej a 5 minut smažíme cibuli a česnek. Přidáme zelenou papriku a znovu opékáme do měkka. Vmícháme mletou papriku, kmín, sůl a pepř a znovu vše lehce orestujeme.

Rozmačkáme (nebo mixérem rozmixujeme) asi polovinu fazolí. Zeleninový mix z pánve přimícháme k fazolím, rozmačkaným i celým. Přidáme strouhanku, kečup a sójovou omáčku a všechno promícháme.

Vypracujeme těsto a vytvoříme z něj koule velké jako dlaň, které potom stlačíme na placičky vysoké asi 5 centimetrů. Smažíme na oleji 5 minut z každé strany.

Vložíme do housky s listem salátu, rajčetem a trochou sojanézy, kečupu nebo hořčice. Placičky můžete také oddělit papírem na pečení a zmrazit v sáčku.

Strčte tyhle baculaté karbanátky do ciabatty nebo si je dejte k zeleninové příloze. U karbanátků nezná kreativita meze, tak se nebojte zaměnit černé fazole třeba za červené, pohrát si s kořením nebo použít strouhanku místo ovesných vloček.

Z kuchařky Martiny Čermákové Veg mňamky nejen pro vegan(k)y. Vydalo nakladatelství PLOT v roce 2011.

Počet přečtení: 8 849 Datum: 28. 6. 2013