Cuketová polévka s čerstvou mátou | Prameny zdraví

Cuketová polévka s čerstvou mátou

Osvěžující cuketový krém s mátou.

Cuketová polévka s čerstvou mátou

Rubrika: Polévky | Typ článku: Recepty

4 ks menších cuket, 2 ks větších brambor, 2 stonky řapíkatého celeru, 3 čl soli nebo polévkové směsi, olivový olej, malý svazek máty

Cukety omyjeme, odkrojíme kraje, podélně rozpůlíme. Dáme na menší plech,osolíme, polijeme olejem a vložíme do trouby předem vyhřáté na 170°. Pečeme 15-20 minut do zhnědnutí.

Cibuli osmahneme v hrnci na oleji do hněda. Zalijeme vodou (2 litry), vložíme brambory, celer, sůl a vaříme do změknutí.

Do hrnce vložíme cukety (jednu nakrájíme na kostičky a dáme stranou), většinu máty a vše důkladně rozmixjeme v jemný krém. Opět dochutíme a přidáme nakrájenou cuketu.

Dle potřeby můžeme přidat najemno nasekanou mátu. Podáváme s čersvým pečivem nebo krutony. Polévku také můžeme zjemnit sójovou smetanou nebo dochutit citronem a cukrem.

Cuketa nebo také cukína – dva různé názvy pro zeleninu původně vyšlechtěnou v Itálii. V gastronomii má mnohostranné využití. Většinou je sklízena v půli sezony, kdy je její konzistence pevnější a nepodléhá tak rychlému rozvaření. Cuketa je oblíbená jak pro svou stravitelnost, tak i pro lehkost a je tedy možno ji použít při jakékoliv dietě. Obsahuje vysoké procento kyseliny listové, karoten, draslík, mangan a spoustu dalších zdraví prospěšných prvků a vitamínů.

Dobrou chuť přeje Petr Klíma

Počet přečtení: 3 642 Datum: 4. 9. 2020