Čočkové chilli | Prameny zdraví

Čočkové chilli

Od té doby, co jsem začal vařit luštěninové chilli, už jiné nedělám. V tomto receptu jsem použil klasickou zelenou čočku, můžete však vyzkoušet jakoukoliv jinou, jen by měla být neloupaná. Pro zjednodušení používám červené fazole z konzervy, ale samozřejmě si je můžete uvařit předem. Občas do chilli dávám fazoli černou, jídlo pak vypadá velmi atraktivně a neobvykle.

Čočkové chilli

Rubrika: Luštěninová jídla | Typ článku: Recepty

200 g zelené velké čočky, 6 lžic slunečnicového oleje, 2 červené cibule, 1 mrkev, 1 červená kapie, 3 stroužky česneku, 1 pálivá feferonka, 1 lžíce římského kmínu, 1 lžička mletého chilli, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce uzené mleté papriky, 3 bobkové listy, 1 lžíce soli, 1 konzerva (400 g) krájených rajčat, 2 konzervy (celkem 800 g) červených fazolí, ½ limetky, 1 lžíce oregana, svazek čerstvého koriandru, další feferonky nebo nakládané jalapeňos na posypání

Čočku den předem vložíme do hrnce se studenou vodou a ponecháme v chladu.

Nahrubo nakrájenou cibuli vhodíme do většího hrnce s rozehřátým olejem a restujeme 2 minuty. Přidáme na větší kostky nakrájenou mrkev a kapii a restujeme dalších 7 minut. Postupně přidáme nakrájenou feferonku, nadrobno nasekaný česnek, římský kmín, chilli, rajčatový protlak a uzenou papriku, přičemž každou surovinou po přidání krátce orestujeme.

Zalijeme 800 ml vlažné vody, přidáme scezenou a propláchnutou čočku a bobkové listy, osolíme a zvolna vaříme 15 minut, dokud čočka nezačne měknout. Poté přidáme rajčata a scezené fazole a dalších 10 minut povaříme. Zakápneme limetkou, vmícháme oregano a dle potřeby dosolíme. Nakonec posypeme nasekaným koriandrem a nakrájenými feferonkami.

Tip: Servírujeme s bílou rýží nebo kukuřičnými tortillami. Na zjemnění ostrosti můžeme přidat kopeček sójového jogurtu. Do chilli můžeme také přidat kukuřici nebo cuketu.

Recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy. Knihu právě vydalo nakladatelství SmartPress.

Počet přečtení: 124 Datum: 23. 9. 2022