Cizrnovo-rajčatová polévka s čerstvou bazalkou | Prameny zdraví

Cizrnovo-rajčatová polévka s čerstvou bazalkou

150 g cizrny, 5 lžic olivového oleje, 2 červené cibule, 1 červená paprika, 1 lilek, 1 lžíce sušených provensálských bylinek, 1 cuketa, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku, 1 lžíce tmavého třtinového cukru, 1 plechovka drcených rajčat (400 g), 1 lžíce polévkového koření, mořská sůl, svazek čerstvé bazalky

Cizrnovo-rajčatová polévka s čerstvou bazalkou

Rubrika: Polévky | Typ článku: Recepty

Den předem namočenou cizrnu slijeme, zalijeme 2,5násobným množstvím vody a vaříme, dokud nezměkne. Lilek nakrájíme na rovnoměrné kostky, posypeme solí a necháme vypotit. Asi po 15 minutách osušíme ubrouskem; zbavíme jej tak nadbytečné vody a vyvarujeme se hořkosti.

Cibuli nakrájíme na hrubší kostky, vsypeme na rozehřátý olej a chvíli restujeme. Přidáme nakrájenou papriku, lilek a opět smažíme asi 5 minut. Dále vsypeme sušené provensálské bylinky, cuketu a ještě zlehka orestujeme.

Nakonec přidáme protlak, utřený česnek a cukr a znovu krátce restujeme. Zalijeme 1,2 l vody, přidáme rajčata, polévkové koření a přivedeme k varu. Krátce povaříme, aby se spojily všechny chutě a provařila rajčata s protlakem.

2/3 uvařené cizrny přidáme do polévky a zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem s trochou vody (poslouží k zahuštění polévky). Vlijeme do polévky a důkladně promícháme, dle potřeby můžeme naředit nebo zahustit trochou mouky s vodou.

Dochutíme solí a přidáme najemno nasekanou bazalku. Chuť polévky můžeme ozvláštnit nasekanými černými olivami, které přidáme při dokončení polévky.

Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Počet přečtení: 414 Datum: 6. 12. 2019