Čínská zeleninová polévka | Prameny zdraví

Čínská zeleninová polévka

10 šálků vody, 1 1/2 šálku nálevu z hub, 1/4 šálku sójové omáčky tamari, 2–3 stroužky utřeného česneku, 1 pl čerstvě nastrouhaného zázvoru, 2 balení sušené houby šitake, 1 cibule, nakrájená na větší kousky, 1 svazek zelené cibulky, nakrájené na kolečka o délce 2 cm, 3 stonky nakrájeného řapíkatého celeru, 200 g nakrájeného čínského zelí, 200 g pohankových (rýžových) nudlí

Čínská zeleninová polévka

Rubrika: Polévky | Typ článku: Recepty

Houby šitake vložte do mísy a zalijte je dvěma šálky horké vody. Nechte 15 minut namáčet. Mezitím vlijte do velkého hrnce na polévku deset šálků vody. Přidejte tamari, zázvor a česnek. Uveďte vodu do varu. Přidejte nakrájenou cibuli a ztlumte plamen. Vymačkejte přebytečnou vodu z hub a 1 1/2 šálku této tekutiny přidejte do horkého vývaru.

Houby nakrájejte (odstraňte přitom tuhé stonky) a vložte je do vývaru. Přidejte zbývající ingredience, s výjimkou nudlí. Vařte na mírném plameni dalších patnáct minut. Pak teprve přidejte nudle a povařte dalších 10 minut. Podávejte horké.

Výsledkem je hlavní chod pro čtyři lidi anebo polévka (pro osm lidí) podávaná před hlavním (čínským) chodem.

Počet přečtení: 6 823 Datum: 18. 1. 2009