Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Cibulovo-rajčatová polévka s křenem

1 malý křen, 6 středně velkých cibulí, 8 lžic olivového oleje, 1 lžíce tmavého třtinového cukru, 1 lžička sušeného tymiánu, 2 menší brambory, 1 mrkev, 3 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžíce polévkového koření Würzl, 1 plechovka drcených rajčat (400 g), mořská sůl, čerstvá petrželka
Rubrika: Polévky
|
Typ článku: Recepty

Cibuli nakrájíme na tenké měsíčky, které vsypeme na rozpálený olej a restujeme, dokud není cibule pěkně hnědá a nezačne karamelizovat. Ke konci přidáme cukr, tymián a opět krátce restujeme. 2/3 cibule odložíme zvlášť do misky a necháme na dokončení polévky.

Zalijeme 2 litry vody, přidáme na kostky nakrájené brambory, mrkev, nové koření, bobkový list a polévkové koření Würzl. Polévku přivedeme k varu a vaříme, dokud brambory nezměknou. Trvá to asi 20 minut.

Z polévky vyjmeme koření a důkladně ji rozmixujeme. (Dle potřeby můžeme mírně naředit, polévka by neměla být příliš hustá.) Do polévky přidáme rajčata, osmaženou cibuli a 2 minuty povaříme. Vsypeme nastrouhaný křen.

Dochutíme dle potřeby solí, cukrem nebo octem. (Můžeme přidat také sójovou omáčku, polévka by měla mít jemnou sladkokyselou chuť.)

Nakonec na talíři posypeme nasekanou čerstvou petrželkou, a pokud nám zbyl, tak i trochou nastrouhané křenu. (Případně můžeme zjemnit sójovou smetanou.)

Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Počet přečtení: 2483
Datum: 8. 2. 2019