Celozrnný pšeničný chléb | Prameny zdraví

Celozrnný pšeničný chléb

2 1/2 šálku teplé vody, 2 čl instantního droždí, 6–8 šálků celozrnné pšeničné mouky

Celozrnný pšeničný chléb

Rubrika: Chléb, pečivo, placky | Typ článku: Recepty

Do velké mísy nalejte teplou vodu. Svrchu posypte droždím. Asi po třech minutách začne droždí reagovat, budou se vytvářet bubliny. Zamíchejte do vody polovinu z celkového množství mouky a dobře propracujte, až bude těsto hladké. Přikryjte je a nechte asi 1 1/2 hodiny kynout.

Postupně, po jednom šálku přidávejte zbývající mouku, po každém šálku dobře promíchejte. Těsto je vypracované tehdy, když se přestane chytat ke stěnám; pak je vyklopte na pomoučněné prkno. Pomoučněte si ruce. Propracovávejte důkladně těsto na prkně, podle potřeby přidávejte mouku, aby se těsto nepřichytalo k prknu. Pokračujte v hnětení, dokud není těsto měkké a vláčné a dokud se nepřestane přichytávat k prknu a k vašim rukám. Vraťte je do mísy, přikryjte navlhčenou utěrkou a postavte na teplé místo. Nechte kynout tak dlouho, až zdvojnásobí svůj objem.

Těsto rozdělte na polovinu, vytvarujte do podlouhlého tvaru a umístěte do formy na pečení chleba s nepřilnavým povrchem. (Formu můžete zlehka vysypat kukuřičnou moukou, abyste usnadnili vyjímání upečeného bochníku.) Přikryjte a nechte opět vykynout, až se zdvojnásobí objem. Vložte do předehřáté trouby a pečte 50 minut při 160 stupních.

Při hnětení nesypte mouku přímo na těsto. Posypte prkno a poté na něm těsto propracovávejte. Těsto může v míse kynout buď jednou, nebo dvakrát. Výsledkem dvou kynutí je lehčí bochník. Po prvním vykynutí bochník pěstí zmáčkněte, přikryjte a nechte znovu vykynout. Každé vykynutí zabere asi 45 minut. Po zpracování do tvaru bochníků nechte asi 20 minut vykynout. Když je chléb upečený, měl by mít zlatavě hnědou barvu a při poklepu by měl znít dutě. Okamžitě jej vyjměte z formy.

Počet přečtení: 3 474 Datum: 18. 1. 2009