Burgry z ovesných vloček | Prameny zdraví

Burgry z ovesných vloček

3 šálky vody (1 š = 2 dl), 1,5 pl sójové omáčky shodou, 1 čl česnekového prášku, 1 menší nakrájená cibule, 1 čl soli, 1 čl sušené petrželové nati, 1 čl bazalky, 1 šálek ovesných vloček (hrubých), 1, 5 pl lněného semínka, 5 pl ovesných vloček jemných, 2 pl olivového oleje, 1 čl majoránky, sójová smetana, mletá paprika (na posyp)

Burgry z ovesných vloček

Rubrika: Náhražky masa | Typ článku: Recepty

Do vroucí vody vložíme všechny suroviny až po ovesné vločky hrubé (včetně). Tuto směs vaříme na mírném plameni asi 10-15 minut (za občasného míchání). Po této době přidáme lněné semínko a jemné ovesné vločky a dovaříme na hustou hmotu (3-5 minut). Po odstavení zamícháme olej a majoránku, případně ochutíme utřeným česnekem a solí.

Na vymaštěný plech vytváříme pomocí dávkovače na zmrzlinu kopečky, které vypuklým koncem dávkovače (nebo polévkové lžíce) zploštíme tak, aby se uprostřed vytvořil malý důlek. Důlky přelijeme sójovou smetanou a jemně posypeme mletou paprikou (přes sítko). Asi 20 minut v troubě pečeme. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo s hrachovou kaší, příp. se zadělávanou zeleninou.

Jsou zdravou alternativou klasických karbenátků. Obsahují málo tuku, hodně vlákniny a nejsou smažené. V případě, že je připravíme pouze z jemných ovesných vloček, je jejich příprava rychlejší a burgry jsou navíc šťavnatější.

Počet přečtení: 2 835 Datum: 18. 10. 2007