Žluté cukety na mátě | Prameny zdraví

Žluté cukety na mátě

olivový olej 1 pl, zelí asi 200 g (nakrájet na kostičky střední velikosti), mrkev 1 velká (nastrouhat na „slzičky“), celer 2–3 PL (nastrouhaný najemno), solčanka 1 čl, cukety žluté 3 menší (nakrájet na půlkolečka tloušťky 0,5–1 cm), máta sušená 1 čl, kopr nasekaný 1 pl, nať mladé cibule 2–4 ks, česnek 2–4 stroužky

Žluté cukety na mátě

Rubrika: Zeleninová jídla | Typ článku: Recepty

Na oleji osmahneme nakrájené zelí (asi 3 minuty), přidáme mrkev a celer a dusíme. Zeleninu ochutíme a po chvilce přidáme nakrájené cukety. Ochutíme mátou a koprem a dusíme asi 10 minut pod pokličkou. Není nutné podlévat vodou, v případě potřeby přidáme pouze trošku vody. Vypadá to lépe, když se nám podaří cukety zachovat ve tvaru půlkoleček; musí však být zároveň dostatečně měkké (i slupka).

Do jídla přidáme nakrájenou cibulovou nať a nadrobno nakrájený česnek. Zamícháme, případně dochutíme, přelijeme olivovým olejem a necháme pod pokličkou několik minut stát. Podáváme s bramborem nebo pohankou.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 3 225 Datum: 28. 9. 2009