Václavkový guláš s fazolemi pinto
Na podzim můžete v lese najít kromě pravých hříbků, babek, bedel či kozáků také václavky. Tato houba roste v celých trsech a k nalezení bývá nejen na svátek sv. Václava, ale i po celý říjen a listopad. Klasický václavkový guláš jsem tentokrát obohatil o fazole pinto. Tato fazole je tvarem podobná fazoli červená ledvina, jen má strakatou narůžovělou barvu a neutrální chuť.
Rubrika: Jídla z hub | Typ článku: Recepty
200 g fazolí pinto, 3 střední cibule, slunečnicový olej, 1 lžíce drceného kmínu, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce mleté papriky, 250 g čerstvých václavek, mořská sůl, 1 žlutá nebo červená kapie, majoránka
Den předem namočené fazole propláchneme, zalijeme větším množstvím čerstvé vody a vaříme pod pokličkou asi 45 minut do měkka.
Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do růžova, přidáme kmín, na plátky nakrájený česnek a ještě chvíli restujeme. Přidáme rajčatový protlak a pokračujeme v restování. Po chvíli přidáme mletou papriku a ještě krátce restujeme. (Základem dobrého guláše je velké množství cibule a restování každé suroviny zvlášť pro zvýraznění chuti.)
Nyní vše zalijeme 1,5 l vody, přidáme očištěně a nakrájené václavky, menší lžíci soli a zvolna vaříme minimálně 30 minut (václavky vyžadují delší tepelnou úpravu). V případě potřeby dolijeme ještě trochu vody. Poté přidáme na malé kostičky nakrájenou kapii a uvařené fazole a povaříme, dokud guláš nezhoustne.
Nakonec do guláše vmícháme majoránku a dochutíme solí. Můžeme přidat i jeden stroužek utřeného česneku nebo špetku pepře.
Můj tip: Na talíři posypeme nasekanou jarní cibulkou, petrželkou nebo chilli papričkou. Servírujeme nejlépe s čerstvým chlebem. Pokud václavky zrovna nerostou, zkuste guláš uvařit z hlívy ústřičné, ta je k mání celý rok.
Recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.
Počet přečtení: 379 Datum: 18. 11. 2022