Strava

Vědci útočí na města
Někteří studenti dávají svým učitelům jablka. Studenti Taťány Tvanovy jí nadělili několik tun brambor. A to není vše, jak...Rubrika: Stravování | Typ článku: Články
Fazole mungo, zelená soja
Zemí původu je Indie, jsou však oblíbené na celém dálném Východě. Hlavními producenty této zajímavé plodiny jsou Thajsko...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie
Pistácie
Oříšky s největším množstvím železa. Už přibližně 1700 roků př. Kristem se podle slov patriarchy Jákoba, který žil v...Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie
Fazole adzuki, vigna hranatá
Jsou malé tmavočerné až hnědé fazole s jemnou oříškovou chutí. Pochází z Číny a v současnosti se pěstují po celé...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie
Fazole černá ledvina
Velká fazole s lesklým černým povrchem. Do Evropy se dostala z Jižní Ameriky už za časů Kryštofa Kolumba. Dnes se pěstuje...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie
Fazole červená ledvina
Pochází ze Střední Ameriky, pěstuje se i v západní Africe. Je označována i jako „chilli fazole“ a v Mexiku se z ní připravuje...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie
Brambory na žaludek
V roku 1534 přistál v Seville Francisco Pizzaro a vyložil tam první hlízy brambor z Peru - a protože se brambory snadno pěstovaly...Rubrika: Brambory | Typ článku: Encyklopedie
Fazole
Jeden šálek sušených vařených fazolí denně dokáže snížit koncentraci škodlivého LDL cholesterolu, stabilizovat inzulín a...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie
Karob, svatojánský chléb
Karob je vynikající chutnou a zdravou alternativou místo kakaa. Pochází ze stromu, který roste hlavně na Středním Východě, kde se...Rubrika: Sladidla | Typ článku: Encyklopedie
Celozrná rýže
Ne každý si uvědomuje, jak velký rozdíl je mezi celozrnnou a bílou rafinovanou rýží. Každý, kdo se stará o kvalitu vlastní...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie