Strava

Sůl se používala kdysi jako platidlo
Sůl je nejběžněji používaným nekalorickým potravinovým aditivem. V minulosti byla sůl vzácnou a ceněnou komoditou, v určité...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Existuje nějaká jasná odpověď na otázku, zda konzumovat potraviny s aditivy či nikoliv?
V potravinách se nachází dlouhá řada potravinových aditiv. Mnohé z nich jsou v současné době předmětem vzrušené debaty mezi...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Konzumace bílé rýže může být někdy a někde riskantní
Bílá rýže se vyrábí procesem, během kterého je odstraněn vnější přirozený obal. Tím je však střed zrna tvořený sacharidy...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Jaké jsou dlouhodobé účinky potravinových aditiv?
Dlouhodobé účinky potravinových aditiv mohou vyústit v poškození některých orgánů, porodní defekty či v rakovinu. Sacharin a...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Mohou být zbytky antibiotik v mase a mléku pro člověka nebezpečné?
Existuje obava, že zbytky antibiotik nacházející se v masných a mléčných výrobcích mohou mít za následek alergické reakce.Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Vepřům, telatům i hovězímu dobytku se přidávají do krmiva potravinové doplňky
Některá aditiva se do našich potravinových zdrojů dostávají nepřímo.Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Co to je tatrazin? Slyšel jsem, že se jedná o látku, která může být nebezpečná…
Tatrazin je žluté syntetické barvivo, které dokáže u citlivých lidí vyvolat svědění, kopřivku, rýmu a astma. Lidé, kteří...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Často se varuje před glutamanem sodným. Je toto varování oprávněné?
Běžnou a okamžitou reakci na potravinové aditivum můžeme vidět u glutamanu sodného (MSG), který se nachází ve většině pokrmů...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře
Syrová pravda
Počet příznivců syrové stravy neustále stoupá. Proč tolik lidí vypíná sporák a přechází na syrovou stravu? Někteří věří...Rubrika: Vegetariánství | Typ článku: Články
Ti, kteří nemají dostatek jídla, mají jiné stravovací návyky
Možná je to těžko k uvěření, ale skoro 11 % amerických domácností nemělo v loňském roce dostatek jídla k pokrytí svých...Rubrika: Stravování | Typ článku: Studie