Mléčné souvislosti | Prameny zdraví

Mléčné souvislosti

Snad každý praktický lékař, který si trochu všímá souvislostí onemocnění se stravou, vám potvrdí, že mléko nedělá při nachlazení dobře.

Mléčné souvislosti

Rubrika: Mléko | Typ článku: Články

Nikdo přesně neví proč a na téma zahleňování mlékem neexistují žádné relevantní studie. (V roce 2010 však byla zformulovaná dost důvěryhodná hypotéza o vlivu beta-kazomorfinu 7, kterou je třeba ještě klinicky otestovat.)

Mléko a onemocnění dýchacího systému

Je ale empiricky známé, že mléko u mnohých skutečně působí „hlenotvorně", a proto i někteří lékaři svým pacientům doporučují vynechat mléko a mléčné výrobky, trpí-li zánětem dýchacích cest. Vyzkoušejte to sami: jak dlouho trvá léčba nachlazení při konzumaci mléka a bez ní. Možná budete překvapeni.

Trochu více víme o vztahu „mléko versus alergická rinitida (rýma) a astma": nejčastěji jde o alergii na bílkoviny kravského mléka. Mléko může vyvolat astmatický záchvat anebo alergickou rinitidu i u těch, u kterých se alergie na mléko laboratorně nedokázala, takže ve hře mohou být i jiné, dosud neznámé „mléčné faktory".

Naše doporučení: Pokud u vás někdo trpí opakovanými infekcemi dýchacích cest, alergickou rinitidou/nachlazením anebo astmatem, vyzkoušejte na půl roku vyřadit mléko a mléčné výrobky ze stravy a pozorujte, jestli se stav zlepší. Doporučujeme toto vyzkoušet i tehdy, když se alergie na mléčnou bílkovinu laboratorním vyšetřením nepotvrdila.

Existují choroby, které se neprojeví u dětí, ale od prvních roků lidského života se vyvíjejí potichu a udeří až později v dospělosti. Častá a nadměrná konzumace kravského mléka může výrazně zvýšit riziko jejich vzniku.

Mléko a akné

Víceré velké studie prokázaly souvislost vzniku a zhoršení akné s konzumací mléka a mléčných výrobků, bez ohledu na to, zda jde o běžné (tučné anebo netučné) či tzv. biomléčné výrobky.

Hormony kravského mléka pravděpodobně stimulují mazové žlázy vlasových folikulů, které potom produkují více mazu než normálně, následkem čehož vzniká akné. Vzhledem na to, že se tyto hormony přirozeně vyskytují v každém mléku, ani biomléko proti akné neochrání. Mléko nejen může způsobovat akné, ale u lidí, kteří jsou na akné náchylní z jiných důvodů, podporuje vznik těžších, rezistentnějších forem těchto vyrážek. Toto riziko se týká zejména těch, kteří pijí denně tři a více sklenic mléka, resp. konzumují ekvivalentní množství mléčných výrobků. U lidí, kteří mají alergii na bílkoviny kravského mléka, je tato souvislost zvlášť významná.

Mléko a Crohnova choroba

Další diagnóza (autoimunitní onemocnění), kterou nechce u svého dítěte zažít žádný rodič. Chronický zánět střeva, který se projevuje těžkým, krvavým průjmem, celkovou poruchou výživy, anémií, rozvratem vnitřního prostředí a degenerací části střeva, které často musí být chirurgicky odstraněné.

Představte si svůj nejhorší průjem, když jste snědli něco zkaženého. Bylo to strašně vysilující a nikdy jste nevěděli, kdy „to" na vás přijde. Trvalo to dva tři dny. A teď si představte žít v takovém stavu každý den.Týdny, měsíce a roky.

Už 90 let se vedou spory, jestli mléko může být příčinou této choroby. (Slyšeli jste o tom vůbec?) Mléko patří k potravinám, které mohou být infikované mikroorganismem Mycobacterium avium paratuberculosis (MAP) - výskyt infekce ve vyšetřených vzorcích syrového mléka se v různých oblastech světa pohybuje od 20 do 80 %. Náš problém spočívá v tom, že MAP přežije pasterizaci a může nás infikovat. Infekce může potom velmi pravděpodobně pomalu spustit různá autoimunitní onemocnění, včetně Crohnovy choroby a cukrovky 1. typu. MAP způsobuje kravám onemocnění, které je velmi podobné Crohnově chorobě (tzv. Johneho choroba) a telátka se lehko nakazí v blízkosti infikovaných dospělých krav zejména ve velkých stádech velkochovů.

Další problém: inkubační doba choroby je 3-4 roky, vyšetření dobytka na přítomnost MAP je poměrně nákladné, tvá 3-4 měsíce (když se vyšetřuje i trus) a musí se zkombinovat více metod, aby bylo spolehlivé.

Odborná diskuse o tom, zda je MAP skutečně příčinou Crohnovy choroby, není ukončená, ale soustavně přibývají objevy, které přesvědčují i skeptické lékaře. Doktor Hermon-Taylor, chirurg z Nemocnice sv. Jiří v Londýně, který v roce 2003 publikoval významnou klinickou studii (ukázala, že až 92 % vzorků střeva nemocných lidí obsahovalo MAP, zatímco u zdravých lidí mělo MAP přítomných jenom 26 %), říká: „Na základě našich dvou vlastních studií a dalšího výzkumu z USA, Austrálie, Číny a Německa můžeme celkem jednoznačně prohlásit, že MAP je přítomné ve střevě lidí nemocných Crohnovou chorobou a že pravděpodobně způsobuje až okolo 90 % případů tohoto onemocnění."

Poznámka: Kravské mléko není jedinou často infikovanou potravinou - Mycobacterium avium paratuberculosis bylo prokázané i v kozím mléku, hovězím mase a vodě, která je kontaminovaná výkaly infikovaných zvířat.

Mléko a rakovina

Nemůžeme dnes, žel, zavírat oči ani před hromadícími se důkazy o souvislosti nadměrné spotřeby mléka a mléčných výrobků a některých druhů rakoviny. Podle dosavadních zjištění mléko zvyšuje riziko vzniku rakoviny prostaty, vaječníků a premenopauzální formy rakoviny prsu. Nechci vás strašit: rizikové byla vždy nadměrná množství kravského mléka (u dospělého denně víc než půl litru mléka anebo ekvivalent mléčných výrobků a roky trvající takováto nadměrná konzumace). Naopak, zdá se, že mléko snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, i když v tomto smyslu se zdají být úspěšnější výživové doplňky s obsahem vápníku.

Jak je možné, že mléko, takové nevinné, až bílé, může způsobit rakovinu? Příčinou může být několik „mléčných" faktorů, které mají různý karcinogenní efekt: příliš mnoho vápníku, příliš mnoho rizikových nasycených tuků a cholesterolu, v tucích vázané karcinogeny (dioxiny, DDT, PCB apod.), hormonální růstové faktory (např. IGF-1), galaktóza.

Mléko a osteoporóza

Mohli byste mít pocit, že řešit osteoporózu v dětském věku je trochu předčasné, ale není to vůbec tak. Naopak: základ celoživotního zdraví kostí vzniká v dětství. Asi proto jsou rodiče vystaveni tolika reklamám (v každé naší čokoládě je sklenice plná mléka!) a tvrzením ze všech stran, že mléko chrání před osteoporózou. Je to opravdu tak?

Odborný časopis Pediatrics přinesl v roce 2005 shrnutí 58 různých publikovaných výzkumů o mléku a zdraví kostí u dětí. Doktorka Amy Lanou, vedoucí této studie, v závěru práce napsala: „Ve světle přísně vědecké analýzy se důkazy na podporu mléčného mýtu rozpadají. Velká většina vědeckých prací, které jsme prozkoumali, nenašla žádný pozitivní vztah mezi příjmem mléčných výrobků anebo vápníku na jedné straně a zdravím kostí na straně druhé." Ve vícerých velkých studiích mladých lidí ve věku 12-18 let se skutečně ukázalo, že pro zdraví kostí je mnohem důležitější fyzická aktivita než příjem vápníku. Děti, které konzumovaly hodně mléčných výrobků, neměly „hustší" kosti. Děti, které pravidelně sportovaly, však ano.

Mnozí autoři též upozorňují na „osteoporotický paradox": země s nejvyšší spotřebou mléčných výrobků a příjmem vápníku (Švédsko, Finsko, Dánsko, Norsko, USA, Nový Zéland, Nizozemí apod.) patří k zemím, kde je nejvyšší výskyt osteoporózy. Hm.

Mléko, nadváha a kardiovaskulární choroby

Mléko a mnohé mléčné výrobky, jako bohatý zdroj cholesterolu a nasycených mastných kyselin, mohou při časté konzumaci přispět ke vzniku nadváhy a aterosklerózy. Odtud je už jen malý krůček k hypertenzi, ischemická chorobě srdeční, cukrovce anebo k celému metabolickému syndromu.

Z knihy dr. Igora Bukovského Návod na prežitie pre bejby. Vydala AKV v roce 2011.

Počet přečtení: 4 305 Datum: 26. 6. 2013