Biopotraviny - výstřelek bohatých? | Prameny zdraví

Biopotraviny - výstřelek bohatých?

Určitě jste už slyšeli o biopotravinách a možná jste dokonce nějaké už i jedli. Pokud si však myslíte, že biopotraviny jsou jen nějakým výmyslem skupinky "fanatických" ochránců přírody nebo bohatých marnotratníků, žijete v nebezpečném předsudku.

Biopotraviny - výstřelek bohatých?

Rubrika: BIO | Typ článku: Články

Měli byste znát důvody, proč v posledních letech stoupá v rozvinutých zemích produkce i spotřeba organicky (biologicky, ekologicky) pěstovaných a vyráběných potravin.

Určitě jste si například všimli, že česnek z české zahrádky má daleko výraznější chuť než ten čínský, který běžně dostanete v supermarketu. O domácích jahodách v porovnání s jahodami z velkovýroby ani nemluvě ... Rozdíly se však netýkají jen chuti. Hlavní důvody vzrůstající poptávky po organicky pěstovaných a vyráběných potravinách jsou dva: 1/ menší koncentrace toxických látek (pesticidů, herbicidů a umělých hnojiv v rostlinách a méně hormonů a antibiotik v živočišných potravinách), 2/ větší obsah vitaminů, minerálů a fytochemikálií.

V potravinách pěstovaných a vyráběných klasickou formou velkovýroby se používá stále více chemikálií, které negativně ovlivňují nejen životní prostředí, ale především zdraví člověka. V důsledku dlouholetého konzumování různých chemikálií stoupá počet případů rakoviny a vrozených poruch a klesá počet zdravých spermií v mužském semeně. Chemikálie, které jsou "v malém množství bezpečné", proudí do člověka v množství stále větším a větším, protože složení stravy se dlouhodobě odklání od přirozených potravin a směřuje k "výrobkům", které už při svém růstu (rostliny i zvířata) absorbovaly do svého organismu množství toxických látek. Organicky pěstované potraviny jsou čistší, bezpečnější a zdravější.

Obsah vitaminů, minerálů a fytochemikálií v rostlinách je samozřejmě podmíněný intenzitou slunečního záření, půdou, teplotou, množstvím srážek apod., ale výsledky analýz ukázaly, že obsah těchto důležitých látek je v organicky pěstovaných potravinách o 50-100 % vyšší. V některých případech jsou rozdíly až několikanásobné. Je to například i proto, že pokud rostlina žije v prostředí, které je chemicky ošetřované proti škůdcům, vytváří si méně ochranných látek, a tím se snižuje její biologická hodnota pro člověka. Na základě výsledků dosavadních analýz organicky pěstovaných a vyráběných potravin je možné učinit závěr, že biopotraviny obsahují: méně toxických a rakovinotvorných chemikálií (například nitrosaminů), kvalitnější bílkoviny a tuk, více vitaminu C, selenu, zinku a vápníku, více důležitých fytochemikálií s ochranným účinkem na naše zdraví.

Pokud si dáváte záležet na kvalitě domácích spotřebičů, spodního prádla, čisticích prostředků, bot nebo sportovních potřeb, měli byste si dát záležet i na tom, abyste upřednostňovali potraviny přirozené a pěstované šetrně nejen vůči naší planetě, ale také vůči vašemu tělu. Protože platí i následující: čím více lidí bude kupovat biopotraviny, tím budou lacinější.

Z knihy MUDr. Igora Bukovského a Pavola Liptáka Hned to bude. Vydalo Nakladatelství Slovart.

Počet přečtení: 2 081 Datum: 24. 7. 2013