Pórek zapečený v polentě | Prameny zdraví

Pórek zapečený v polentě

pórek 500 g napařit vcelku a nakrájet na asi 2 cm široké kousky, sůl podle potřeby, celozrnný chléb 3 krajíce

Pórek zapečený v polentě

Rubrika: Zeleninová jídla | Typ článku: Recepty

Pórek napaříme, nakrájíme a podle potřeby osolíme. Chléb nakrájíme na větší kostky.

voda 4 š, sójová omáčka 2 pl, solčanka 1 čl, cukr –1 pl, hladká kukuřičná mouka 1 š, citronová šťáva 1 pl, olej 2 pl, sójová smetana (nebo hustější mléko) na přelití

V ochucené vodě zavaříme kukuřičnou mouku (přisypáváme postupně a zašleháváme do tekutiny) a vaříme asi 5–6 minut na hustou kaši. Pak přidáme citronovou šťávu a olej, zlehka zamícháme nakrájený chléb a pórek a vložíme do okrouhlé vymaštěné formy, kde hmotu jemně a rovnoměrně roztáhneme. Před zapečením ozdobně přelijeme sójovou smetanou. Pečeme asi 15–20 minut. Po chvilce zchladnutí můžeme jídlo naporcovat. Podáváme samotné, s chlebem nebo s bramborami.

Jídlo je lehké, lahodné a chutné, vhodné k obědu i večeři.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 3 264 Datum: 24. 9. 2009