Pikantní cizrna | Prameny zdraví

Pikantní cizrna

175 g předem namočené cizrny scedíme, zalijeme čerstvou vodou, přivedeme do varu a prudce vaříme 10 minut. Pak nádobu přikryjeme a vaříme ještě minimálně 40 minut do změknutí cizrny. Scedíme a vývar uschováme.

Pikantní cizrna

Rubrika: Luštěninová jídla | Typ článku: Recepty

Na pánvi na 1 pl olivového oleje a 1 pl vody smažíme 2 nakrájené cibule, 2 utřené stružky česneku a 1 l kmínu. Po 5 minutách přidáme 250 g brambor nakrájených na kostky, cizrnu, 1 l mletého kmínu, 1 l mletého koriandru, 1 l kurkumy a chcete-li 1/4 l chilli koření ( to není podle přednášek Jany Konečné zdravé, ale dr. Bukovský naopak schvaluje ostrá koření, protože odhleňují. Tak si vyberte.).

Přilijeme 350 ml vývaru z cizrny a po 25 minutách varu přidáme 50 g opraných rozinek a 25 g sekaných loupaných mandlí.

Toto jídlo se má podávat s hnědou rýží a polité bílým jogurtem. Já ho připravuji dvojnásobné množství a jíme ho samotné bez rýže i bez jogurtu. (Ale kombinace luštěnina s obilovinou je z hlediska potřebných esenciálních kyselin nejlepší.)

Indické jídlo, nezvyklé, ale snadné, nenáročné, levné a velmi dobré.

Dobrou chuť přeje Jitka Pohanková

Počet přečtení: 4 640 Datum: 28. 1. 2010