Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Pečená zeleninová pizza

Možná si myslíte, že pizzu na veganském jídelníčku nenajdete, ale není to pravda. Tato verze je stejně chutná a díky pečené zelenině a domácí rajčatové omáčce krásně barevná.

1 lžíce olivového oleje, na vymazání, 1 zelená paprika, bez semínek a nakrájená na plátky, 1 žlutá nebo červená paprika, bez semínek a nakrájená na plátky, 1 cuketa, nakrájená na plátky, ½ malého lilku, nakrájeného na plátky, 1 červená cibule, nakrájená na plátky, 3 lžíce oleje, 1 cibule, nakrájená najemno, 2 stroužky česneku, rozmačkané, 400 g konzervovaných krájených rajčat, 1 lžička třtinového cukru, 1 lžička pyré ze sušených rajčat, 1 lžička sušeného oregana, 10 g čerstvé bazalky, natrhané na kousky, 6 černých oliv, rozpůlených, 1 lžíce piniových oříšků

Těsto na pizzu: 375 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 lžíce krupicového cukru, 7 g sušeného droždí, 2 lžíce olivového oleje, 10 g hladké mouky, na posypání

Předehřejte si troubu na 200oC. Lehce olejem vymažte dva archy pečicího papíru. Do velké mísy dejte papriky, cuketu, lilek a červenou cibuli spolu se dvěma lžícemi olivového oleje a dobře promíchejte. Přendejte zeleninu na plech a pečte 20 minut, dokud zelenina nezhnědne. Vyjměte z trouby a odložte.

Na omáčku zahřejte 1 lžíci oleje ve velké pánvi. Smažte cibuli 4-5 minut, pak přidejte česnek a smažte další minutu. Vmíchejte rajčata, cukr, pyré a oregano. Zlehka duste 6-8 minut, dokud omáčka nezhoustne. Odstavte z plamene a nechte vychladnout.

Na těsto společně prosejte mouku, sůl, cukr a kvasnice do velké mísy. Vmíchejte olej a 225 ml teplé vody. Vyklopte směs na pomoučněný povrch a hněťte 8-10 minut. Rozválejte do dvou kulatých placek o průměru 25 cm a dejte na předem připravené archy pečicího papíru.

Vmíchejte do omáčky bazalku a rovnoměrně ji rozetřete na těsto. Posypte olivami, pečenou zeleninou a oříšky. Nechte 20 minut kynout na teplém místě. Teplotu v troubě zvyšte na 230oC a pečte pizzu 10-12 minut, nebo dokud nezhnědne. Nechte 5 minut chladnout a podávejte.

Recept pochází z knihy Veganská kuchyně. Knihu vydalo nakladatelství Svojtka & Co.

Počet přečtení: 589
Datum: 2. 9. 2022