Oleje a tuky | Prameny zdraví

Oleje a tuky

Rostlinné tuky jsou nejlepší

Začátkem června 2016 byla publikována dosud nejrozsáhlejší epidemiologická studie, která zkoumala vliv konzumace různých druhů …

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Studie

Inspirace pro výběr zdravých tuků

Ořechy a semena jezte denně, jedná se o nejlepší zdroje tuků na této planetě.

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Články

Máslo je lepší než umělé tuky

„Radši k tobě nepůjdu, ty bys mi určitě zakázala máslo,“ obává se občas někdo přijít ke mně do poradny. Někteří výživáři proti …

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Encyklopedie

Jaké margaríny – pokud vůbec nějaké – mám používat?

Raději měkké než tvrdé. Vhodné jsou margaríny se sníženým obsahem tuku. Nejnebezpečnější – z hlediska obsahu tzv. transmastných …

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

V čem jsou problematické živočišné tuky – sádlo, máslo, smetana, šlehačka?

Jedná se o zdroje saturovaných tuků a cholesterolu, které nejvíce přispívají k zvýšení nebezpečí předčasného úmrtí na nemoci srdce …

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Je lepší konzumovat rostlinné oleje a ztužené tuky než máslo či sádlo?

Z hlediska prevence nemocí srdce a cév jsou běžné rostlinné oleje a ztužené rostlinné tuky neporovnatelně vhodnější než sádlo a …

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Můj známý vynechává ze stravy máslo a velmi si na tom zakládá. Je to správné?

Je opodstatněné omezit, popř. úplně vyloučit příjem másla, ale není správné si na tom zakládat.

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Rady lékaře

Jaký olej je nejzdravější pro srdce a cévy?

Za studena lisovaný – tzv. panenský – olivový. Obsahuje pro lidský organismus nejlepší poměr mastných kyselin.

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Rady lékaře

Potřebujeme mít ve stravě kvalitní tuky?

Občas se setkáme s tvrzením, že dieta bez kvalitních tuků je škodlivá. Není sporu o tom, že četnost většiny civilizačních chorob …

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Jednu složku živočišných potravin, a to čisté živočišné tuky - máslo, sádlo, smetanu, šlehačku - tuto složku odsuzují všichni. Proč existuje právě v této otázce taková shoda?

Výrobci živočišných potravin by totiž klidně mohli výrobu živočišných tuků oželet. Kdyby lidé mylně věřili, že maso, mléko a …

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy
1 2 3