Mýty kolem alkoholu | Prameny zdraví

Mýty kolem alkoholu

Sklenka vína denně ochrání před mozkovou mrtvicí a před ischemickou chorobou srdce - tato velmi medializovaná „doporučení" jsou založena na výzkumech, které ukázaly, že malá konzumace alkoholu je lepší než abstinence.

Mýty kolem alkoholu

Rubrika: Alkohol | Typ článku: Články

Je doopravdy možné, aby ti, co pijí alkohol, byli zdravější? Už jsem i já trochu pochyboval, ale přišel březen 2006 a byla zveřejněna studie, ve které australští, američtí a kanadští vědci analyzovali údaje ze všech relevantních výzkumů o alkoholu a zdraví - a bylo jich 54! Těch studií... Doopravdy - ti, co nepili vůbec, umírali dříve než ti, co pili trochu. Jenže! Jenže pouze sedm prací z těch 54 bralo v úvahu důvody, pro které ti, co nepili, nepili. A ukázalo se, že drtivou většinu těch, kteří nepili, tvořili ti, kteří už pít nemohli - kvůli nemoci, kvůli slabosti, kvůli lékům nebo jednoduše proto, že se už nehýbali. Jasně, že takoví lidé umírají dříve!

Ukazuje se tedy, že mírná konzumace alkoholu je pravděpodobně projevem dobrého života a zdraví, a nikoli jeho příčinou. Když stoletý kmet prozradí, že si každý den dá sklenku „kořalky", tak to znamená zaprvé, že se z něho nestal alkoholik, a za druhé, že netrpěl žádnou nemocí, kvůli které by musel přestat pít. To ale neznamená, že ta sklenka ho drží při životě. Rozumíte tomu? Já ano. Tak jsem tu nalitou sklenku vína zase vylil. 

Nealko pivo není bezpečné

„Člověk, který potřebuje abstinovat od alkoholu, by neměl pít ani nealko pivo. Už vůně piva vyvolá v jeho mozku zvýšenou koncentraci dopaminu, který má souvislost s pocitem blaženosti po konzumaci alkoholu," říká se v závěru výzkumů o vlivu čichových podnětů na mozkové procesy, kterými se zabývá The Scripps Research Institute v La Jolla v Kalifornii. Podobný účinek může mít cokoliv, co připomíná vůni alkoholu - rumové pralinky, rumový punč, maso na víně, čokoláda plněná likéry a podobně.

Pivo anebo víno?

Lidé, kteří pijí víno, jsou zdravější než pivaři. To je další mýtus, který se spojuje s vínem. V Dánsku se na to podívali zblízka. Analyzovali více než tři a půl milionu účtů a vztah mezi položkami jednotlivých nákupů v 98 různých supermarketech. (To muselo být práce!)

Profesor Gronbaek z Ústavu veřejného zdravotnictví říká: „Ukázalo se, že lidé, kteří kupují víno, nakupují o mnoho zdravější potraviny než ti, co kupují pivo. Lidé, kteří koupili víno, koupili i více zeleniny, ovoce, oliv, rostlinných olejů, ryb, těstovin a nízkotučných mléčných výrobků než pivaři. Ti naopak kupovali častěji masné výrobky, uzeniny, majonézové saláty, cukr, vepřové maso, máslo, sádlo, chipsy a nealko nápoje." Navíc, i tahle studie z roku 2006 ukázala, že lidé, kteří pijí víno, jsou v průměru vzdělanější, jedí zdravěji, mají vyšší příjem, tráví více času sportovní aktivitou a více se starají o sebe a své okolí.

Takže - zase je velmi sporné, zda je víno příčinou zdraví nebo jeho projevem. A starat se o sebe můžete, ať už je váš příjem jakýkoliv. Znám důchodce, kteří si zaběhají, jedí zelí, fazole, celozrnný chléb a jablka a nestěžují si, že si nemohou koupit mango. Oni jsou dokonce šťastní! 

Alkoholik nemusí být opilý

Alkoholik nemusí být člověk, který je právě opilý. Alkoholismus psychiatrie definuje jako nemoc, která je charakteristická těmito příznaky:
Silná, neovladatelná potřeba pít alkohol. Ztráta kontroly - když postižený začne pít, není schopen přestat. Fyzická závislost - při vynechání alkoholu nastávají abstinenční příznaky (nucení na zvracení, bolest hlavy, třes, pocení, podrážděnost apod.), které se začínají ztrácet už po prvních doušcích alkoholu anebo po užití sedativ. Tolerance - potřeba zvyšovat dávku na dosažení stejného účinku.

Osteoporóza a sklenka vína

Na světě se nedávno objevil další důvod, proč nepít alkohol anebo aspoň držet jeho konzumaci pod kontrolou. Zejména pokud trpíte osteoporózou nebo se léčíte se zlomeninou - alkohol oslabuje kosti! Alkohol narušuje aktivitu osteoblastů a tím zpomaluje novotvorbu kostí, zatímco odbourávání ovlivněno není. Výsledkem je rychlejší ztráta minerální struktury kostí.

Umělá sladidla urychlují vstřebávání alkoholu

Australská studie prezentovaná v roce 2006 na největší světové gastroenterologické konferenci v Los Angeles přinesla zajímavé výsledky. Osm dobrovolníků vypilo míchaný alkoholický nápoj (vodku s pomerančovým džusem, který obsahuje přirozený cukr) a potom jim pomocí ultrazvuku sledovali obsah žaludku a ve třicetiminutových intervalech odebírali krev. Druhý den ti samí lidé vypili vodku míchanou s nápojem bez cukru (s umělým sladidlem). Po konzumaci vodky s umělým sladidlem se žaludek vyprázdnil skoro o třetinu rychleji, koncentrace alkoholu v krvi byla vyšší a nastala o mnoho rychleji než po konzumaci alkoholu s přirozeným cukrem.

Závěr

Světová zdravotnická organizace nedoporučuje konzumaci alkoholu, jen upozorňuje, že pokud konzumujete alkohol, neměl by muž pít denně více než dvě sklenky vína (nebo ekvivalent jiného alkoholu) a žena jednu sklenku.

Z knihy Igora Bukovského Návod na přežití pro muže. Vydala AKV.

Počet přečtení: 7 152 Datum: 18. 11. 2014