Máta je dobrá při nadýmání i pro chuť | Prameny zdraví

Máta je dobrá při nadýmání i pro chuť

Existuje v mnoha variantách. Většina mát voní «po žvýkačce», tedy po peprmintu. To proto, že obsahují silici bohatou na mentol. Proto se jí aromatizují různé potraviny či nápoje. Pěstuje se ale už i ve variantách jablečná či mandarinková, ale připomínají mi svou vůní spíše trochu popenec, takže zůstávám věrná hlavně té klasické – mátě peprné. Kromě peprmintu obsahuje spoustu zajímavých látek, např. rutin, betain a organické kyseliny. Působí na vylučování žluči, proto se z ní připravuje «čaj» při potížích s trávením. Účinkuje proti průjmům, křečím v břiše a nadýmání. Povzbuzuje chuť k jídlu.

Máta je dobrá při nadýmání i pro chuť

Rubrika: Bylinky | Typ článku: Encyklopedie

Ke kořenění pokrmů používáme čerstvou i sušenou mátu. Přidává se do nádivek, salátů, k výrobě sirupu, ke kořenění masa, převážně skopového.

V arabském světě připravují silný mátový čaj, poněkud odlišný od našeho. Ten arabský se podává silně slazený a je kupodivu velice osvěžující.

Chceme-li si připravit léčebný čaj, několik lístků máty zalijeme horkou vodou a necháme čtvrt hodinky ustát. Pijeme nejlépe neslazený. Pomáhá při nadýmání, při slabosti, únavě a nervozitě, tiší bolesti hlavy, účinkuje při začínající chřipce.

Pokud nás trápí rýma nebo dokonce ucpané dutiny, kápneme si do dlaní pár kapek mátového olejíčku, rozetřeme v dlaních, až se teplem začnou odpařovat vonné silice, přiložíme dlaně k nosu a začneme intenzívně vtahovat vzduch do nosu. Pozor, nedáváme si dlaně na oči.

Preventivně můžeme kápnout kapku olejíčku na papírový kapesníček a dát inhalovat dětem, aby se jim v autě nedělalo špatně.

Máta prý také působí jako repelent – snítka v otevřeném okně by měla odpudit mouchy, a snítka u vchodu by měla odpuzovat mravence. To jsem někde četla, ale nejsem si jista, jestli to četli také mravenci. Rádi a často nás navštěvují.

Lístečkem máty můžeme ozdobit slavnostní nápoj, alkoholický či nealkoholický koktejl. Mladý lístek máty můžeme též ponořit do sirupu a pak obalit v cukru. Ale raději ne moc často.

Máte mátu? Když se jí na zahrádce urodí moc a vy máte pocit, že Adéla ještě nevečeřela, můžete ji trochu protrhat a zužitkovat. Naložíte ji do alkoholu, nejlépe do kvalitní slivovice. Tak se její aroma dobře uchová. Můžete pak obohacený alkohol požívat v dobách horších, kdy vám to tak dobře netráví. Také jej využijete jako přísadu do střiků, pohárů či do pečiva. Nebo přidáním cukerného roztoku vyrobíte zajímavý likér.

Také máta je považována za afrodiziakum. Matthioli to vyjádřil takto: „máta vzbuzuje žádost tělesnou a utvrzuje všechny údy.“

Máte-li chuť se líbat po mátovém čaji, klidně můžete. Nejen že vás povzbudí, nejen že navoní ústní dutinu, dokonce prý potlačuje účinnost viru, který způsobuje opary…

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 2 963 Datum: 19. 4. 2016