Mák dodává vápník a hořčík | Prameny zdraví

Mák dodává vápník a hořčík

Obsahuje obrovské množství vápníku (dvanáctkrát více než mléko, třikrát více než sýry), obrovské množství železa (nejvíce z běžně dostupných semen), nejvíce hořčíku z běžně dostupných semen, dost draslíku a téměř dvakrát víc zinku než dýňová semena.

Mák dodává vápník a hořčík

Rubrika: Bylinky | Typ článku: Encyklopedie

Pomáhá předcházet problémům s osteoporózou, zlepšuje hladinu vápníku a železa.

Přidáváme jej do kaší, celozrnných buchet a moučníků, do celozrnných housek, na celozrnné nudle, do sladkých pomazánek.

Dejte si k večeři nudle s mákem – vápník, přijímaný na noc, podporuje hluboký spánek.

Podle vědeckých výzkumů za posledních pět let je využitelnost vápníku z rostlinných zdrojů – a to je například sójové «mléko», tofu, sezam, slunečnice, mák, ořechy, listová zelenina – mnohem vyšší než u mléka a mléčných výrobků, kde je vápník vázán na kasein.

Proč vám pořád vnucuji ten vápník? Nedostatek vápníku vede k problémům, jako je lámavost nehtů, ekzémy, bolesti kloubů, bušení srdce, vysoký tlak, nespavost, svalové křeče, kažení zubů, ale i poruchy paměti. Ke vstřebávání vápníku je nezbytná aminokyselina lysin, ta je třeba v bramborách. Jak moudří byli naši předkové, když si dělali prosté jídlo škubánky s mákem…

Recept na škubánky najdete asi v každé kuchařce, pro ty, co netuší, co tohle staročeské jídlo obnáší, dodám, že jde o jídlo z uvařených brambor, rozmíchaných s propařenou moukou.

Lysin je hojně obsažen také v sójových bobech. Takže když si škubánky místo máslem pokropíte sójovým «mlékem», vaše kosti mi budou psát děkovné dopisy. Není vyloučeno, že se nepřipojí též chuťové buňky. Moje by se připojily určitě, ale co člověk, to jiné oblíbené jídlo.

Manželé Červení, průkopníci zdravé výživy u nás, udávají, že v žádné ze stovek knih, z nichž čerpali podklady ke svým knížkám, nenašli zmínku o škodlivých účincích zralého kuchyňského máku.

Díky Bohu, že žijeme v zemi, kde je mák legální. Není tomu tak všude. Jsou země, kde by vás zavřeli, když vás s mákem nachytají. Ano, mák se dá zneužít – podobně jako konopí. Ale zakázat kvůli tomu všem lidem využívat prospěšné vlastnosti těchto rostlin – to by byla „balšája bllllbosť“ – jak by nejspíš svou milou čechoruštinou řekl můj učitel Boris. To by se taky musely zakázat nože a vidličky. Pokud si někdo chce nějak ničit zdraví, nikdo mu v tom nezabrání. Preventivní zákazy pro všechny nikdy nic nevyřešily.

http://www.countrylife.cz/mak-modry-250-g-bio-country-life

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 7 427 Datum: 29. 3. 2016