Kyjevská Kartopľa | Prameny zdraví

Kyjevská Kartopľa

Při téměř každé návštěvě Kyjeva se zastavím v některé z restaurací sítě „Kartopľa“. Získalo si mě velice jednoduché, ale přitom nesmírně chutné jídlo – „Kartopľa“ s koprem ochucená brynzou. Uvádím toto jídlo v zjednodušené a čistě rostlinné podobě. (V restauraci se zapékají skutečně veliké brambory v alobalu. Jako porci dostanete pouze jednu bramboru s brynzou. Veliká brambora vás však dostatečně nasytí).

Kyjevská Kartopľa

Rubrika: Jídla z brambor | Typ článku: Recepty

cibule 1 ks, olej 1 pl, tofu 1 kostka (300 g), citron menší – šťáva ks, sůl 1 čl, lahůdkové droždí 1 pl, sójová smetana 4–5 pl, kopr sušený 1–1,5 čl

Nakrájenou cibuli osmahneme krátce na oleji a vložíme do mixéru. Přidáme ostatní suroviny a umixujeme dohladka (konzistence brynzy – pomazánky).

brambory 10 ks střední velikosti, sůl na posolení rozpůlených brambor, rostlinné máslo podle potřeby

Brambory důkladně umyjeme (vydrhneme) a uložíme ve slupce na plech. Upečeme doměkka, nesmí se však rozpadat. Potom je rozřízneme po délce na poloviny a mírně osolíme. Povrch každé půlky (na řezu) za pomoci vidličky a trochy rostlinného másla „rozbrázdíme“ tak, abychom na řezu každé půlky měli asi centimetrovou vrstvu bramborové hmoty podobné konzistenci neředěného bramborového pyré. Na každou takto připravenou půlku brambory klademe asi po lžičce „brynzy“ s koprem.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 3 378 Datum: 14. 5. 2010