Kebab | Prameny zdraví

Kebab

Marináda: 3/4 šálku vinného octa, 1 1/4 šálku rajčatového protlaku, 1/4 šálku jablečné šťávy, 1/4 sójové omáčky tamari, 1/4 čl česnekového prášku (granulovaného česneku), 1 čl bazalky, 1 čl dobromyslu (oregana)

Kebab

Rubrika: Jídla z hub | Typ článku: Recepty

Zelenina: 450 g hub, 4 dlouhé lilky, 2 zelené papriky, 450 g cibule, 6 rajčat

Smíchejte ve velké míse jednotlivé ingredience na marinádu. Zatím ji odložte stranou. Lilek nakrájejte na dílky o tloušťce asi 2 cm, klaďte je na pečící plech a grilujte je ve vzdálenosti 20 cm od grilu po dobu asi 5 minut (dávejte na ně pozor). Přidejte je k marinádě. Houby očistěte a ponechte vcelku (nejsou-li příliš velké). Přidejte je k marinádě. Dobře promíchejte, abyste si mohli být jisti, že jak lilek, tak houby jsou dobře pokryté marinádou. Nechte stát při pokojové teplotě minimálně 3 hodiny.

Očistěte cibuli a rozkrojte ji na půl. Nakrájejte papriku na kusy o velikosti 2 cm. Nakrájejte rajčata na dílky. Všechnu zeleninu napichujte na jehlici v pořadí, jaké si zvolíte. Podle mé zkušenosti jsou nejlepší dlouhé bambusové jehlice. Jehlice dejte do grilu a grilujte je pod stálým dohledem 10–15 minut ve vzdálenosti nejméně 20 cm od zdroje tepla. Pokud chcete, můžete v průběhu grilování zeleninu potírat marinádou. Ihned podávejte.

Servírujte s rýží natural anebo pšeničným bulgurem. Jedná se o vhodné jídlo pro zvláštní příležitost nebo když máte hosty. Lahodnou omáčku k tomuto jídlu si můžete připravit, když přidáte do marinády 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu, směs dáte na pánev a za stálého míchání povaříte na středním plameni, dokud nezhoustne.

Počet přečtení: 4 305 Datum: 18. 1. 2009