Dýňový salát s čočkou a mangoldem | Prameny zdraví

Dýňový salát s čočkou a mangoldem

60 g černé čočky Beluga, ½ malé dýně Hokkaidó (asi 400 g), 1 lžička sušených provensálských bylin, mořská sůl, ½ svazku žlutého mangoldu, 1 malá červená cibule

Dýňový salát s čočkou a mangoldem

Rubrika: Saláty | Typ článku: Recepty

Zálivka: 2 lžíce panenského medu, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíce francouzské hrubozrnné hořčice, 1 stroužek utřeného česneku

Čočku zalijeme vodou a necháme stát dvě hodiny. Troubu předehřejeme na 170oC. Dýni i se slupkou nakrájíme na malé kostičky, posypeme bylinkami, osolíme, promícháme a pečeme asi 25 minut. Poté necháme vychladnout.

Namočenou čočku propláchneme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme asi 20 minut, až je čočka téměř měkká. Slijeme a propláchneme studenou vodou. Mangold opereme, zbavíme stonků a vnitřních lodyh a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do větší mísy, přidáme na malé měsíčky nakrájenou červenou cibuli, čočku a upečenou dýni.

Suroviny na zálivku smícháme v malé misce, přilijeme do salátu, osolíme a vše důkladně promícháme.

Koncem léta přichází na trhy oblíbená dýně Hokkaidó. Je nenáročná na úpravu a po upečení chutná výtečně, téměř jako pečené kaštany.

V salátu ji doprovází žlutý mangold, který se dá v tu dobu bez problému na trzích sehnat v té nejlepší čerstvosti (nebo jej možná dokonce máte na zahrádce).

Čočka Beluga má vlastnosti podobné tmavě zelené čočce. Po uvaření dobře drží tvar, a proto se velice hodí právě do salátů.

Recept pochází ze Zeleninové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.

Počet přečtení: 341 Datum: 5. 8. 2022