Dýňový salát s čočkou a mangoldem
Zálivka: 2 lžíce panenského medu, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíce francouzské hrubozrnné hořčice, 1 stroužek utřeného česneku
Čočku zalijeme vodou a necháme stát dvě hodiny. Troubu předehřejeme na 170oC. Dýni i se slupkou nakrájíme na malé kostičky, posypeme bylinkami, osolíme, promícháme a pečeme asi 25 minut. Poté necháme vychladnout.
Namočenou čočku propláchneme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme asi 20 minut, až je čočka téměř měkká. Slijeme a propláchneme studenou vodou. Mangold opereme, zbavíme stonků a vnitřních lodyh a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do větší mísy, přidáme na malé měsíčky nakrájenou červenou cibuli, čočku a upečenou dýni.
Suroviny na zálivku smícháme v malé misce, přilijeme do salátu, osolíme a vše důkladně promícháme.
Koncem léta přichází na trhy oblíbená dýně Hokkaidó. Je nenáročná na úpravu a po upečení chutná výtečně, téměř jako pečené kaštany.
V salátu ji doprovází žlutý mangold, který se dá v tu dobu bez problému na trzích sehnat v té nejlepší čerstvosti (nebo jej možná dokonce máte na zahrádce).
Čočka Beluga má vlastnosti podobné tmavě zelené čočce. Po uvaření dobře drží tvar, a proto se velice hodí právě do salátů.
Recept pochází ze Zeleninové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.