Černooký salát s pečenou zeleninou a petrželkou | Prameny zdraví

Černooký salát s pečenou zeleninou a petrželkou

200 g fazolí černé oko, provensálské bylinky, 1 středně velký lilek, 2 mrkve, 1 cuketa, extra panenský olivový olej, 1 stroužek česneku, mořská sůl, černé olivy, hrst čerstvé petrželky, balzamikový ocet

Černooký salát s pečenou zeleninou a petrželkou

Rubrika: Saláty | Typ článku: Recepty

Den předem namočené fazole propláchneme, zalijeme vlažnou vodou a vaříme, dokud nezačnou měknout (většinou to bývá již po 25 minutách). Ke konci přidáme vrchovatou lžičku soli, lžičku sušených bylinek a opět asi 7 minut povaříme. Odstavíme a necháme pod pokličkou v horké vodě dalších 20 minut. Fazole scedíme, propláchneme vlažnou vodou a vsypeme do větší mísy, kterou uložíme do lednice.

Zatímco se fazole vaří, pokrájíme lilek na větší kousky (asi 2 x 2 cm), na prkénku posolíme a necháme chvíli vypotit. Usušíme ubrouskem, přesuneme na pekáček a přidáme na hrubší kolečka nakrájené mrkve. Zalijeme olejem, posypeme sušenými bylinkami a pečeme na 180oC v rozehřáté troubě asi 25-30 minut. Během pečení průběžně několikrát zamícháme.

Nakonec přidáme na menší kostičky nakrájenou cuketu a opět dáme asi na 10 minut zapéct. Vyjmeme z trouby, přidáme utřený česnek, zamícháme a necháme vychladnout. Pečená zelenina díky lilku pojme hodně oleje, takže je možné, že budeme muset během pečení několik lžic přidat, o to však bude salát lepší.

Do mísy s fazolemi vsypeme zeleninu, hrstku oliv, nasekanou petrželku, lehce osolíme, zalijeme octem, můžeme i trochu olejem a zamícháme. Salát je dobré nechat nejméně ½ hodinky uležet.

Recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy. Knihu právě vydalo nakladatelství SmartPress.

Počet přečtení: 198 Datum: 23. 12. 2022