Žlutý meloun | Prameny zdraví

Žlutý meloun

Moderní vymoženosti nijak nezmenšily důležitost melounů v teplých oblastech světa. V horkých letních měsících totiž žádná zmrzlina ani limonáda neuhasí žízeň tak dobře jako šťavnatý meloun.

Žlutý meloun

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Melouny tvoří především voda, jejíž obsah se podle druhu pohybuje od 90 do 95 %. Tato tekutina není totožná s vodou z vodovodu nebo z pramene. Není to pasivní, inertní voda, která jen přenáší soli a roztoky, nýbrž živá biologická voda, která je v přímém kontaktu s protoplazmou rostlinných buněk a jež prošla tisíci, možná miliony chemických reakcí. To vysvětluje, proč nic nepomáhá ledvinám tak jako šťáva z melounu.

Melouny obsahují méně cukru (5 %) než jiné druhy ovoce, velké množství proteinů a takřka žádné tuky. Především ale poskytují vyváženou dávku vitaminů a minerálů. K nejvýznamnějším z nich patří vitaminy C, B1, B6 a kyselina listová. Další vitaminy – až na vitamin B12, který chybí úplně – jsou zastoupeny v menší míře.

V melounech se nacházejí všechny nutričně významné minerály, hlavně draslík, železo a hořčík. Jeden 2,5 kg vážící plod obsahuje denní dávku železa potřebnou pro dospělého muže (10 mg).

Melouny mají hydratační, remineralizační, alkalizující, diuretické a laxativní účinky.

Konzumace melounů obohacuje krev minerálními solemi a vitaminy a pomáhá ledvinám efektivněji odstraňovat odpadní látky, které vznikají při metabolismu. K tomu přispívá „živá voda“ melounů, v níž jsou rozpuštěny minerály.

Melouny jsou doporučovány všem, kdo chtějí zlepšit funkci ledvin, jakož i těm, kdo mají následující problémy: Počáteční stadium selhání ledvin, které se projevuje zadržováním tekutin a nedostatečným vylučováním moči. Ledvinové kameny a písek, především složené z urátů. Díky svým pozoruhodným alkalizujícím schopnostem žluté melouny zvyšují rozpustnost kyselých solí, ze kterých vznikají urátové kameny. Zabraňují tak tvorbě žlučových kamenů a usnadňují vylučování kyselých solí z organismu.

Třebaže melouny přímo nelikvidují mikroby v moči, jejich alkalizující účinek zastavuje množení koliformních bakterií, které způsobují infekce močových cest (Escherichia coli aj.) a k jejichž růstu je zapotřebí kyselého prostředí.

Přestože melouny mají laxativní účinky, bez problémů se mohou konzumovat při průjmu způsobeném gastroenteritidou (zánět žaludku a tenkého střeva).

Nejlepší a nejzdravější je meloun čerstvý. Nedoporučuje se ho však konzumovat po jídle, protože ředí žaludeční šťávy, čímž narušuje trávení. Melouny se používají i k výrobě zákusků a džemů.

Je lepší jíst meloun před jídlem než po něm, protože ředí žaludeční šťávy, a tím zpomaluje trávicí proces.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 35 162 Datum: 21. 1. 2009