Zeleninové rolky | Prameny zdraví

Zeleninové rolky

2 nastrouhané mrkve, 1 nastrouhaná cuketa, 1 nastrouhaná cibule, 1 nastrouhaný brambor, 2 svazky zelené cibulky, nakrájené, 200 g hub, nakrájených, 1 pl sójové omáčky tamari, 4 šálky pšeničné omáčky, ochucené podle libosti, anebo 4 šálky hnědé omáčky, 10-12 pšeničných placek (čapátí)

Zeleninové rolky

Rubrika: Zeleninová jídla | Typ článku: Recepty

Nejprve si připravte pšeničnou omáčku, okořeňte ji dle vlastní chuti a fantazie. Rozetřete 1 šálek omáčky na dno pečícího plechu (22×30 cm). Do velkého hrnce s vodou (čtvrt šálku) dejte nastrouhanou syrovou zeleninu. Vařte ji asi 10 minut na mírném plameni, dokud nezměkne. Ochuťte tamari. Odstavte. Použijte asi třetinu šálku této zeleninové směsi na čapátí a potřete ji podél středové linie. Placku sviňte a volným okrajem dolů vložte do pečícího plechu. Zopakujte se všemi plackami. Rolky přelijte zbylými třemi šálky pšeničné omáčky. Dejte pod pokličku a pečte 45 minut při 180 stupních.

Může se připravit dopředu. Recepty na pšeničnou omáčku, případně hnědou omáčku, jsou mezi již dříve popsanými recepty. Pšeničné placky čapátí můžete zakoupit v obchodě se zdravou výživou (i v některých supermarketech). Pokud jsou zmražené, musíte je před použitím nechat rozmrznout. (Můžete si je i sami doma připravit.) Pro změnu můžete vynechat cuketu a brambor a použít čerstvý špenát (450 g), který krátce podusíte. Před plněním placek jej promíchejte s dalšími druhy zeleniny.

Počet přečtení: 3 283 Datum: 18. 1. 2009