Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Zapomeňte na rýži, je tady quinoa!

Quinoa je již nějakou dobu hitem zastánců zdravé výživy, zatímco pro jiné zůstává záhadou. O co vlastně jde?
|
Typ článku: Recepty

Na rozdíl od toho, co si většina lidí myslí, quinoa není super obilovinou – jedná se totiž ve skutečnosti o semeno, a to ze stejné rodiny, jako je třeba cukrová řepa nebo špenát. To ovšem neznamená, že nevyniká svými vlastnostmi – je bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin, obsahuje málo tuku, hodně vlákniny, je bezlepková a plná vitamínů a minerálů – obsahuje jich více než ječmen, kukuřice nebo pšenice.

Quinoa je při vaření velmi univerzální. Dá se použít do polévek, salátů, chilli, na snídaňové kaše, jako hlavní chod, lehká večeře i jako dezert. Mouku z quinoy můžeme kombinovat s moukou z běžných obilovin – a péct cokoliv od chleba přes sušenky a koláče po mufiny.

Před vařením se doporučuje quinou propláchnout studenou vodu, aby se odstranil zbývající saponin, což je hořká látka, která pokrývá semeno quinoy. Nejběžnější recept je velmi jednoduchý: Povařením quinoy ve vodě či zeleninovém vývaru získáte během patnácti minut chutnou přílohu.

http://www.countrylife.cz/quinoa-250-g-bio-country-life

http://www.countrylife.cz/quinoa-cerna-250-g-bio-country-life

http://www.countrylife.cz/quinoa-cervena-250-g-bio-country-life

Z časopisu Vibrant Life, April/May 2015

Počet přečtení: 4025
Datum: 18. 3. 2016