Žáci ze škol zapojených do programu Food for Life jedí častěji ovoce a zeleninu | Prameny zdraví

Žáci ze škol zapojených do programu Food for Life jedí častěji ovoce a zeleninu

Britský program Food for Life, který byl inspirací pro český program Skutečně zdravá škola, se může pochlubit dalšími úspěchy, zjištěnými nezávislými studiemi.

Žáci ze škol zapojených do programu Food for Life jedí častěji ovoce a zeleninu

Rubrika: Zdraví dětí | Typ článku: Články

Nově publikovaná studie zkoumající dopad programu Food for Life ukázala, že žáci ve školách, které program realizují, mají dvakrát vyšší pravděpodobnost, že budou jíst pět nebo více porcí ovoce a zeleniny denně než žáci v ostatních školách. Žáků, kteří by za den nejedli vůbec žádnou zeleninu či ovoce, je na školách s programem Food for Life o třetinu méně než na ostatních školách.

Výzkumníci z University of the West of England také uvedli, že žáci ve školách realizujících program Food for Life jedí ve škole asi o třetinu více ovoce a zeleniny než žáci v ostatních školách a konzumují také výrazně více ovoce a zeleniny doma. Navíc pravděpodobnost, že jim bude chutnat školní oběd, je u nich o 40 procent vyšší než u žáků škol do programu nezapojených.

Do průřezové kontrolní studie bylo zapojeno 47 škol, ve kterých byla prostřednictvím dotazníku měřena spotřeba ovoce a zeleniny 2 400 žáků.

Další výzkum, který se zaměřil na finanční přidanou hodnotu programu Food for Life, zjistil, že koncept programu, který buduje kulturu zdravého stravování a nabízí podporu v oblasti stravování od mateřských škol až po nemocnice a domovy seniorů a vytváří spolupráci s místními zemědělci, výrobci a kuchyněmi, vykazoval pozitivní návratnost v oblasti společenského kapitálu ve výši 4,4 libry na každou jednu investovanou libru.

Největší podíl z vytvořené společenské hodnoty získaly místní potravinářské podniky: zahrnovala udržení či získání nových prodejů díky smlouvám s provozovateli stravovacích služeb a nárůst prodeje zboží veřejnosti. Dalšími subjekty, které profitovaly z rozvoje programu, byli zaměstnanci potravinářských podniků, místních úřadů a škol.

Přetištěno ze serveru www.bio-info.cz

Počet přečtení: 1 074 Datum: 26. 10. 2017