Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Wakame čistí krev

Wakame je dlouhá řasa s temně zelenými listy, rostoucí nepatrně hlouběji než iziki v okolí japonského ostrova Hokkaidó. Daří se jí v chladné vodě silného oceánského proudění. Sklízí se od února do června pomocí dlouhých háků. Na pobřeží jsou wakame namáčeny do vařící vody, pak do čerstvé studené vody a nakonec sušeny na šňůrách.
|
Typ článku: Encyklopedie

Nutriční hodnoty wakame ve srovnání s kravským mlékem
ve 100 g je obsaženo:

 wakamekravské mléko
vláknina3,6 g0,0 g
proteiny12,7 g3,5g
vápník1300 mg118 mg
jod25 mg0,0 mg
niacin10 mg0,1 mg
vitamín C15 mg1,0mg

Wakame je nepostradatelnou součástí japonských diet, v japonské lidové medicíně se používá na čištění krve a posílení krevního oběhu. Miso polévku s wakame používají již po celé generace japonské ženy pro rychlé zotavení po porodu.

Wakame je velmi blízká řase kombu, v některých receptech může kombu nahradit. Stejně jako kombu zabraňuje šedivění vlasů, mnohdy dokáže pomoci, aby prošedivělé vlasy ztmavly. Wakame dodává tělu pružnost.

V obchodech se zdravou výživou lze zakoupit i instantní wakame, která je velmi jednoduchá na přípravu. Jednu lžičku instantní wakame užíváme na jednu porci miso polévky, nemusíme už vařit. Pro použití do salátů namočíme řasu na pět minut do vody.

Mekabu je částí kořenového systému wakame, pomocí něhož se řasa rozmnožuje. Má velkou koncentraci minerálů, větší než všechny ostatní části této řasy, nazývá se proto "králem wakame". Vyniká silným slaným aroma a tuhou konzistencí. Dá se používat obdobně jako kombu. Po namočení do horké vody (na tři minuty) ji můžeme použít do salátu. Můžeme ji také přidat do fazolové polévky, která tím získá výraznou chuť.

Připravila Kateřina Kukosová

Počet přečtení: 7760
Datum: 20. 5. 2006

Mohlo by vás zajímat

WakameNoriLaminariaKombu