Ukrajinský boršč | Prameny zdraví

Ukrajinský boršč

Tato polévka se stala synonymem ruské kuchyně, ačkoli původně pochází se sousední Ukrajiny. Pokrm je složený převážně z řepy, zelí, zeleniny a fazolí. S polévkou jsem se poprvé setkal na začátku své kuchařské kariéry v jedné restauraci, kde byl boršč vyhlášený a vyhledávaný lidmi z různých koutů republiky. Přiblížím vám, jak tuto pochoutku dnes dělám já.

Ukrajinský boršč

Rubrika: Polévky | Typ článku: Recepty

150 g velkých bílých fazolí, 6 lžic řepkového oleje, 1 červená cibule, 1 mrkev, 2 řapíky celeru, 1 zelená paprika, divoké koření, 2 ks od každého (nového koření, bobkový list, celý černý pepř), 1 lžička sušeného tymiánu, 2 stroužky česneku, 2 lžíce tmavého třtinového cukru, 3 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce sójové omáčky, 1 menší řepa, hrst červeného zelí (asi 100 g), 1 brambora, 2 lžíce sušených hub, nasekaných, 2 lžíce jablečného octa, čerstvý kopr či petrželka, sůl

Den předem namočené fazole slijeme, zalijeme 2,5násobným množství vody a vaříme, dokud nezměknou. Většinou to trvá kolem 40 minut. Chceme-li ušetřit čas a námahu, můžeme použít konzervu sterilizovaných fazolí.

Oloupanou a na kostky nakrájenou cibuli, mrkev, řapíkatý celer a plátky papriky vložíme do rozehřátého oleje a spolu s kořením smažíme dozlatova. Přidáme na plátky nakrájený česnek a cukr, který necháme zkaramelizovat. Dále přilijeme protlak a sójovou omáčku. Opět chvíli restujeme.

Zalijeme 2 l vody, přidáme nahrubo nastrouhanou řepu, zelí, na kostky nakrájenou bramboru, nasekané sušené houby a přivedeme k varu. Ztlumíme a na mírném ohni necháme vařit pozvolna asi 40 minut.

Přidáme ocet, trochu soli a polévku ochutnáme, měla by být sladkokyselá. Dle potřeby dodáme cukr nebo sůl.

Nakonec přidáme uvařené fazole a posypeme nasekanými čerstvými bylinkami.

Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Počet přečtení: 400 Datum: 20. 12. 2019