Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Špaldoto se sójovými kostkami

olej slunečnicový 1 pl, cibule 1 ks, voda 4 pl, sójové kostky holandské (drobné) 150 g, shoyou – sójová omáčka 2 čl, solčanka 2 čl, bazalka 1 čl, rajčatový protlak ředěný 1,5 š (1 š = 1,4 dl), voda 20 š, špaldové kernoto 3 š, sůl 1 čl, mix mražené zeleniny – benátská směs, (hrášek, kukuřice, kapie, mrkev) 350 g, česnek 4–5 stroužků, shoyou nebo sůl na dochucení, petrželová nať sušená 2–3 čl, olivový olej 2 pl

Nakrájenou cibuli podusíme na oleji a vodě a přidáme suché sójové kostky. Ochutíme je a za neustálého míchání je pražíme v základě. Zalijeme rajčatovým protlakem a vodou a vaříme asi 15–20 minut. Potom přidáme špaldové kernoto a vaříme na mírném plameni dalších 25 minut. Přidáme mraženou zeleninu a povaříme ještě asi 10 minut. V případě potřeby můžeme dolít trochou vody. Když jsou všechny komponenty měkké, jídlo dochutíme, necháme projít varem a odstavíme.

Povrch přelijeme olivovým olejem a podáváme teplé se syrovou zeleninou, případně posypeme nastrouhaným uzeným tofu.

Špaldoto je obdoba rizota. Není tak sypké, je víc šťavnaté. Mnohé z vás možná mile překvapí lahodná chuť špaldového kernota, které je vděčným produktem nejen po chuťové stránce, ale i po stránce rychlé tepelné úpravy – doba varu je 25–30 minut. Nemá tendenci se rozvářet a dobře drží svůj tvar.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 2900
Datum: 4. 9. 2010