Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Petržel

Petržel pěstovali už staří Římané. Je to dvouletá rostlina z čeledi miříkovitých. Pochází z vyšších poloh Středomoří, dosud tam planě roste. Vážil si jí císař Karel Veliký a doporučoval ji k pěstování. Od 16. století se rozlišují kořenové a naťové typy.
Rubrika: Zelenina
|
Typ článku: Encyklopedie

Kořen petržele má vysoký obsah vitamínu C, draslíku, vápníku, síry a fosforu. Obsahuje silici s močopudným účinkem. Podporuje krvetvorbu, zlepšuje krevní oběh, doporučuje se při revmatismu, vysokém krevním tlaku, při onemocnění jater, ledvin a žlučníku. Sušený kořen je součástí čajů užívaných při ledvinových kolikách a kamenech.

Na tržištích se často zaměňuje s pastinákem, který má větší žlutavý kořen a sladší chuť.

Kořen petržele užíváme do polévek, směsí kořenových zelenin, svíčkové, omáček, příloh i salátů.

Počet přečtení: 4923
Datum: 11. 1. 2007