Paprika | Prameny zdraví

Paprika

Jedna sladká červená paprika obsahuje více než polovinu doporučené denní dávky betakaroténu pro dospělého muže. Kromě betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamín A, paprika poskytuje i karotenoidy jako lykopen, který je velm hojně zastoupen např. v rajčatech.

Paprika

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Tato látka má silné antioxidační účinky, které organismus chrání před rozvojem zhoubných nádorů.

Červená paprika obsahuje téměř čtyřikrát více vitamínu C než citrony nebo pomeranče (100 g červené papriky obsahuje více než trojnásobek doporučené denní dávky tohoto vitamínu). Paprika je významná i kvůli jiným nevýživným látkám.

Flavonoidy jsou silné protizánětlivé antioxidanty, které chrání oběhovou soustavu. Kapsaicin dodává paprice pálivou chuť. Sladká paprika ho obsahuje jen 0,1 %, což je desetkrát méně než u pálivé papriky, která ho má minimálně 1 %. Malé dávky kapsaicinu podporují trávení, vyšší dráždí pokožku a sliznici.

Paprika obsahuje přibližně 2 % vlákniny. Spolu s kapsaicinem tvoří mírné projímadlo.

Paprika je prospěšná pro lidi trpící dyspepsií (porucha trávení), zmírňuje zánět žaludku a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Paprika je mírné projímadlo a působí proti plynatosti. Díky malému obsahu kalorií se dá využít při redukčních dietách.

Díky neobyčejně vysokému obsahu antioxidačních vitamínů (A a C), které chrání buňky před mutagenními účinky karcinogenů, přispívá konzumace papriky k prevenci rakoviny. To platí zejména pro nádory trávicích orgánů (žaludku a tlustého střeva).

Pokud je paprika mladá a jemná, může se jíst syrová, například s chlebem nebo v salátech. V takovém případě je třeba ji najemno nakrájet a dobře rozžvýkat. Nejzdravější tepelná úprava je papriku upéct v troubě. Smažená je hůře stravitelná, protože je nasáklá olejem.

Mletá paprika: Je to sušená paprika červená paprika v prášku, která je buď sladká, nebo mírně pikantní. Obsahuje velké množství provitamínu A, který dává omáčkám, bramborám, rýži a různým jídlům přitažlivou červenou barvu.

Máte-li citlivý žaludek, můžete mít problémy s trávením slupky papriky. Pokud se ji rozhodnete odstranit, pečte papriku v troubě tak dlouho, dokud se slupka nezačne sama oddělovat. Potom papriku ponořte do studené vody a oloupejte. Pečená paprika se může ochutit olejem, špetkou soli, citronem, česnekem a petrželí. Před konzumací papriky je také dobré odstranit její semena a membrány, které se nacházejí uvnitř, protože jí dodávají nahořklou chuť.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 45 588 Datum: 21. 1. 2009