Oleje a tuky | Prameny zdraví

Oleje a tuky

Jaký olej je nejzdravější pro srdce a cévy?

Za studena lisovaný – tzv. panenský – olivový. Obsahuje pro lidský organismus nejlepší poměr mastných kyselin.

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Rady lékaře

Potřebujeme mít ve stravě kvalitní tuky?

Občas se setkáme s tvrzením, že dieta bez kvalitních tuků je škodlivá. Není sporu o tom, že četnost většiny civilizačních chorob …

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Jednu složku živočišných potravin, a to čisté živočišné tuky - máslo, sádlo, smetanu, šlehačku - tuto složku odsuzují všichni. Proč existuje právě v této otázce taková shoda?

Výrobci živočišných potravin by totiž klidně mohli výrobu živočišných tuků oželet. Kdyby lidé mylně věřili, že maso, mléko a …

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Nebezpečné skryté tuky

Čím více času trávíte v autě, na pohovce nebo u počítače, tím více si zakládáte na tukový polštář v břišní krajině. Viscerální tuk …

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Studie

Které tuky musíme nezbytně získávat stravou?

Nezbytně potřebujeme pouze některé mastné kyseliny (polynesaturované tuky). Dělíme je na mastné kyseliny omega-6 (to jsou …

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Jaký je žebříček čistých tuků, resp. olejů podle zdravotní vhodnosti?

Zdravotně nejvhodnější tuk (na našem trhu) je olivový olej. Potom následují běžné rostlinné oleje. Potom následují běžné ztužené …

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Přeměňují se sacharidy (neboli uhlohydráty) v těle na tuk?

Naprosto jasně se ukazuje, že se spotřebou uhlohydrátů výskyt civilizačních chorob klesá. Ukazují nám to stovky a tisíce …

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Tuk potřebujeme k tomu, abychom zůstali zdraví a měli zásoby energie pro případ nouze. Proč by nás měl tuk zabíjet, jak se někdy uvádí?

Tuk je neoddělitelnou součástí každé živé buňky a zároveň je to pro organismus důležitý záložní zdroj energie. Bez tuku není možné …

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Jaký je rozdíl mezi jednotlivými tuky z pohlednu chemického složení?

Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. Kostru mastných kyselin tvoří dlouhé uhlíkaté řetězce. Pokud v tomto …

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Jaká je prověřenost toho, že zdravotně nejvhodnější jsou tuky mononesaturované?

Stovky pokusů se zvířaty ukazují, že ke vzniku rakoviny nejvíce přispívají polynesaturované tuky. Máloco je ve světově odborné …

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy
1 2 3