Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Může být někdy nebezpečný ne nedostatek, ale naopak nadbytek vitamínů?

Vitamíny se dělí do dvou základních skupin – na vitamíny rozpustné ve vodě a vitamíny rozpustné v tucích. Vitamíny rozpustné ve vodě (vitamíny B a C) nám nemusí dělat v tomto ohledu tolik starostí, protože jejich přebytek může být vyplaven z organismu ledvinami.
|
Typ článku: Poradna výživy

S vitamíny rozpustnými v tucích (vitamíny A, D, E a K) je to ale jiné. Jejich přebytek nemůže být tak jednoduše eliminován. Nadměrné množství vitamínu A začne působit jako jed a může být příčinou bolestí hlavy, kloubů, některých kožních onemocnění nebo i ztráty vlasů. Kvůli tomu zákony limitují množství vitamínu A i jiných v tucích rozpustných vitamínů, které mohou být přidávány do vitamínových tablet.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu

Počet přečtení: 3593
Datum: 21. 4. 2009