Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jaké mohou být důsledky nadbytku vitamínů a minerálů?

Poměrně rozšířený je názor, že vysoké dávky některých vitamínů nebo minerálů mohou zabránit vzniku takových onemocnění, jako je rakovina, srdeční choroby a osteoporóza. Nadbytek jednoho vitamínu nebo minerálu ale může narušovat vstřebávání jiných.
|
Typ článku: Rady lékaře

Například nadbytek železa může snižovat vstřebávání zinku. Přemíra zinku zase narušuje vstřebávání mědi.

Čtyři vitamíny jsou rozpustné v tucích (vitamín A, D, E a K). Jejich přebytek nelze vyloučit, a tak je ukládán v tělesném tuku. Megadávky vitamínu A (20násobek doporučené dávky) mohou způsobit bolesti hlavy, suchou kůži, popraskané rty, bolesti kloubů a vypadávání vlasů. Těhotné ženy, které by užívaly tak vysoké dávky vitamínu A, mohou ohrozit zdraví svého plodu.

Megadávky vitamínu D (tři- až pětkrát vyšší než doporučená dávka) mohou poškozovat vnitřní výstelku tepen a dokonce podporovat rozvoj aterosklerotických plátů.

Vitamíny rozpustné ve vodě (B komplex a C) byly dlouho považovány za bezpečné, protože se předpokládalo, že jejich nadbytek může být vyloučen močí. Toto pravidlo přestalo platit v roce 1983, kdy se potvrdilo, že megadávky vitamínu B6 mohou způsobit poruchy nervového systému. Nadměrné dávky ve vodě rozpustných vitamínů způsobují, že organismus začne velice plýtvat v hospodaření s nimi.

Megadávky vitamínu C mohou rovněž u některých lidí vyvolat vznik ledvinových kamenů.

Nikdo také neví, jaké jsou důsledky dlouhodobého užívání megadávek různých vitamínů a minerálů. Zde se dostáváme na neprobádanou půdu. Proto někteří odborníci přirovnávají konzumaci nadměrného množství vitamínů a minerálů k svévolnému nezodpovědnému užívání léků.

Problémem však není to, když si člověk dá každý den multivitamínovou tabletu obsahující vitamíny, minerály a další stopové prvky v množství přibližně odpovídajícím výživovým doporučeným dávkám. Vitamínové doplňky mohou být dokonce dobrou pomocí při nemoci či v zimním období při nedostatku ovoce a zeleniny.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu

Počet přečtení: 18401
Datum: 18. 10. 2009