Mrkev | Prameny zdraví

Mrkev

Mrkev spolu s datlemi patří mezi léčivé potraviny kvůli tomu, že mají vysoký obsah provitaminu A. Mrkev obsahuje malé, ale nepostradatelné množství proteinů (1 %), tuky v níž téměř chybí (0,2 %) a sacharidy tvoří jen 7 % hmotnosti.

Mrkev

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Zato je poměrně dobrý zdrojem vitaminů skupiny B a a vitaminu C a E. Jsou v ní přítomny i všechny minerály a stopové prvky včetně železa (0,5 mg/100 g).

Z karotenoidů je nejvýznamnější betakaroten, který se v těle mění na vitamin A. Karotenoidy jsou nezbytné pro správnou funkci sítnice, a to zejména při nočním vidění nebo při slabém osvětlení. Pomáhají také udržovat kůži a sliznici v dobrém stavu. Sto gramů mrkve (asi jedna středně velká mrkev) obsahuje tolik betakarotenu, že si z něj tělo vyrobí až trojnásobek doporučené denní dávky vitaminu A pro dospělého člověka.

Mrkev obsahuje asi 3 % rostlinné vlákniny; většina z ní se vyskytuje ve formě pektinu. Vláknina pomáhá regulovat pohyb stolice a zklidňovat střevní sliznici. Éterický olej obsažený v mrkvi působí proti střevním parazitům.

Mrkev velmi pomáhá při všech očních onemocněních, dále při kožních chorobách, gastritidě, nadbytku žaludeční kyseliny a kolitidě. Je také účinná při prevenci rakoviny.

Jako syrová se mrkev dá použít do zeleninových salátů nebo se může jíst celá či nastrouhaná a ochucená citronovou šťávou. Mrkev posiluje zubní sklovinu.

Mrkev se dá jíst i vařená s bramborami nebo i s jinou zeleninou. Po uvaření je sladší a uchovává si celý obsah betakarotenu.

Šťáva z mrkve je občerstvujícím, chutným a výživným nápojem. Může se smíchat s jablečným nebo citronovým džusem.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 10 686 Datum: 21. 1. 2009