Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Meruňky – na krev a proti stárnutí

Řekli byste, že pocházejí z Číny? Ani mi to nepřijde, považuji je za domácí. Meruňka je sice peckovice, ale není to žádná pecka ani zápecnice: Američtí astronauti ji prý při jedné výpravě vzali až na Měsíc!
Rubrika: Ovoce
|
Typ článku: Encyklopedie

Meruňky jsou bohatým zdrojem vitaminu A a draslíku. Doporučují se také při plicních chorobách a při léčbě chudokrevnosti, protože obsahují hodně mědi, kobaltu a kyseliny listové. Dále obsahují větší množství vápníku, křemíku, fosforu a vitaminu C.

Meruňky prý podle starých Číňanů prodlužují život. Také francouzské lidové léčitelství doporučuje meruňku jako prostředek proti stárnutí. Že by to bylo tou žlutooranžovou barvou a obsahem vitaminu A? Nebo spíš tím, že například v Provence, kde se meruňkám velmi dobře daří, je klid a pohoda? Asi od každého trochu. Každopádně si na mě vzpomeňte, až v Provence ty meruňky budete jíst…

Malá odbočka: Každý ví, že bonbony nejsou zdravé. Věděli byste však, proč nejsou zdravé? Určitě víte, že přispívají ke vzniku zubního kazu. Ale ke zpracování cukru v organismu je třeba i vitamin B1. Když se o něj necháme připravit, jsme nervózní, špatně spíme. Děti hůř prospívají ve škole, jsou neklidné, těžko se soustředí. Rádi byste jim tedy nabídli něco jiného než bonbony?

Výborně. Věnujte jim raději sušené meruňky nebo švestky. Cukru je tam méně. Nejsou tam škodlivá barviva. Chuť na sladké bude uspokojena a o minerály a vitaminy děti nepřijdou – naopak. Meruňkami a švestkami si doplní nejen vitaminy B1 a B2, ale taky vápník, fosfor a železo.

Zajímavý recept na ovocné zavařeniny bez cukru jsem dostala od své kamarádky Vlaďky Zdráhalové. Byla to statečná žena. Měla už jen jednu ledvinu a v ní rakovinu. Přestože jí lékaři prorokovali jen pár měsíců, nevzdala se a prodloužila si změnou životosprávy život skoro o deset let. „Vy ještě žijete?“ nedokázal skrýt údiv jeden lékař, když přišla na kontrolu. Ano, žila, a snad i proto stojí za to dát k dispozici její recept:

Dobře vyzrálé ovoce (meruňky, jahody, třešně…) povaříme bez vody. Přidáme špetku soli + rýžový slad podle chuti. Pak dáme agar – asi tři plné lžičky na kilogram – a provaříme. Dáme do suchých, teplých sklenic, zavíčkujeme je a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a je to.

Meruňkové pecky obsahují hořký amygdalin, který je jedovatý, proto jsme od dětství byli nabádáni k tomu, abychom meruňková jádra nejedli a také hořké mandle abychom raději vyplivli. Někteří lidé věří, že v meruňkách, ale také v jadérkách jablek, je takřečený vitamin B17, kterému se přisuzují protirakovinné účinky. V jednom lidovém recepisu se doporučuje tři dny po sobě sníst tři meruňková jádra, ale pouze z kvalitních a nekonzervovaných meruněk, nejlépe z vlastní zahrádky.

Bezpečnější je prý ale sníst denně jadérka z jednoho jablka. Což o to, když jsme se v dětství potulovali po sídlišti, jedli jsme leccos, mnohdy i ty meruňkové pecky, které jsme v době zavařování dostali na hraní. Takže já osobně bych to asi v čas nouze vyzkoušela, ale je jen a jen na každém, jak se chce léčit.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 3140
Datum: 26. 7. 2018