Mateřské mléko snižuje riziko cukrovky? | Prameny zdraví

Mateřské mléko snižuje riziko cukrovky?

Podle výsledků studie vypracované na indiánech z kmene Pima jsou kojené děti vystaveny nižšímu riziku vzniku cukrovky později v životě. Vědci v této studii na populaci známé vysokým výskytem cukrovky II. typu zjistili, že kojení po dobu minimálně dvou měsíců snižovalo riziko vypuknutí cukrovky o více než 50 procent.

Mateřské mléko snižuje riziko cukrovky?

Rubrika: Zdraví dětí | Typ článku: Studie

Podle vedoucího studie, dr. Davida J. Pettitta z Phoenixu, je třeba změnit celosvětový trend směřující k omezování kojení, a to zvláště v zemích třetího světa. Vědci prostudovali záznamy o 720 indiánech z kmene Pima. U 20 % z nich, kteří byli během prvních dvou měsíců života pouze kojeni, došlo později, ve věku 30-39 let, k onemocnění cukrovkou. U těch, kteří kojeni nebyli (vyrůstali již od narození na umělé výživě), se cukrovka vyskytovala v plných 30 procentech.

Indiáni kmene Pima jsou v porovnání s běžnou americkou populací vystaveni až dvacetinásobnému riziku vypuknutí cukrovky.

The Lancet 1997;350:166-168

 

Počet přečtení: 2 577 Datum: 19. 1. 2008