Máta | Prameny zdraví

Máta

Existují stovky druhů máty, do jejíhož botanického příbuzenství patří i další velmi známe bylinky, jako je např. bazalka, dobromysl, rozmarýn nebo tymián.

Máta

Rubrika: Bylinky | Typ článku: Přírodní léčba

Mátě se daří ve většině zahrad. Vzhledem k tomu, že se ráda šíří, měla by se pěstovat v prostoru vymezeném např. dřevěným kruhem nebo starou pneumatikou. Máta kvete během léta a brzy na podzim. Během vegetačního období se trhají její listy, které se používají čerstvé nebo sušené.

Jak pomáhá

Máta zlepšuje trávení, stimuluje tok žluči a přináší úlevu od střevních křečí, při nadýmání, kolice a dalších zažívacích potížích. Máta peprná se doporučuje při léčbě bronchitidy, sinusitidy, při horečkách, zvedání žaludku, ztrátě chuti k jídlu a zvracení. Jedná se také o oblíbené ochucovadlo, které se používá např. do antacid, parfémů, zmrzliny. Při užívání v kapslích přináší úlevu od příznaků podrážděného tračníku - bolestí břicha a svalových křečí. Přidáme-li několik lístků do horké vody, uvolňuje ucpaný nos a dutiny.

Hlavními aktivními složkami máty jsou mentol a terpenoid karvon. Tyto látky vynikají antioxidační, a antimikrobiální aktivitou, působí proti zánětům i proti růstu nádorů. Máta ničí rakovinné buňky a modifikuje působení genů některých důležitých složek, které při rakovině hraje roli.

Máta peprná vykazuje antibakteriální aktivitu proti řadě škodlivých patogenů, jako je salmonela, E. coli a stafylokok. Díky obsahu mentolu působí máta peprná také jako analgetikum a mírné anestetikum.

Shrnutí

Máta není tedy pouze bylinka, která dobře ochutí leckteré jídlo. Vyniká i léčivými účinky, a to zejména při onemocněních dýchacích cest a trávicího traktu. Naučíme-li se připravovat z máty čaj a přidávat ji do ledových nápojů nebo čerstvého salátu, nejenom si pochutnáme - napomůžeme tím také svému zdraví.

Winston Craig, profesor výživy na Andrews University

Počet přečtení: 4 303 Datum: 24. 7. 2014