Mango obsahuje největší ovocný zdroj vitamínu A | Prameny zdraví

Mango obsahuje největší ovocný zdroj vitamínu A

Mango jsem dlouhá léta znala jen z orientálních pohádek. Později z vyprávění malíře Libora Vojkůvky, svérázného vypravěče a cestovatele. Ten říkal: Mango je nejlepší, když teče po rukách.

Mango obsahuje největší ovocný zdroj vitamínu A

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Na chuť určitě. Takové mango je pěkně vyzrálé, no, a pokud je čerstvě utržené, určitě chutná lépe, než když se kvůli dlouhé cestě podtrhne.

Mango se neporcuje zrovna nejlíp, uprostřed má jádro, které se s dužinou nechce rozloučit, a odpreparovat je od sebe dá velkou práci. Jinak je mango lahodné, voňavé, plné vitaminů B (obsahuje zejména B3 – niacin, B5 – kyselinu pantotenovou a B6 čili pyridoxin). Taky má hodně vitaminu C, E, ale především karotenu, tedy provitaminu A! Jedno mango a máte «splněný plán», co se týče doporučené denní dávky vitaminu A. Mango je totiž nejbohatší ze všech – tedy ze všech druhů ovoce obsahuje nejvíc vitaminu A. I když přesněji bych měla opět říci provitaminu A. K čemu je dobrý? Řekněme – samozřejmě s nadsázkou – že když si dáte mango, můžete se zdržet déle – řekněme – v práci a přijít domů až za tmy… To ovšem není omluvenka pro manželku – to je jen rozvíjení teorie, že kdo má dostatek vitaminu A, nemusí se tolik bát šerosleposti J.

Když mango kupujete nikoli v jeho domovině, rozhodně na něj nejdřív sáhněte: nemělo by být ani tvrdé ani příliš měkké. Mělo by sladce vonět. Když je málo zralé, chutná spíš jako terpentýn, čili nic moc. Pro jistotu po mangu nějakou dobu nepijte, hlavně ne alkohol. Žaludek, ledviny a močový měchýř tuhle kombinaci nemilují.

Z manga se dělají i všelijaká čatní – něco jako kečup… ale vařte si omáčku z něčeho, co stojí i padesát korun!

Často se mi stávalo, když jsem kupovala nikoli mango, ale avokádo, které se dá někdy v akci sehnat poměrně levně, že si to prodavačka u kasy popletla a omylem mi účtovala mango. A tak si radši dávám pozor, a když se pokladní nadechuje, že se zeptá, jestli to je mango, hned hlásím, ne, to je avokádo a stojí šestnáct korun. Oproti padesátikoruně za mango je to přece jenom rozdíl!

Mango je dobré koupit sušené, třeba i jako zboží z fair trade obchodu. Máme tak záruku, že je dozrálé a tudíž zdravé a chutné. Já si kousky sušeného manga přidávám do ranní vločkové kaše.

Můj strýček Jindra se jednou vyděsil, když si nasadil brýle a pod vlivem osvětové literatury se podíval na složení jahodového džemu. „Tam jsou jablka!“ zaúpěl. „No to je pořád ta lepší varianta,“ snažila jsem se ho uklidnit. „No ale já jsem chtěl jahody…“ trval na svém.

Vysvětlovala jsem mu, jak se leckde vyrábějí džemy a co všechno je v nich možné očekávat. Pokud chceme skutečně jednodruhovou pomazánku na chléb, je dobré si koupit sušené ovoce – např. právě mango, meruňky, švestky – to namočit a pak rozmixovat, nejlépe nějakým snadno čistitelným ponorným mixérem jako je třeba v systému mixsy Zepter. Jen tak máme skutečnou záruku, že tam nebude nic plesnivého a následně chemicky konzervovaného.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 5 376 Datum: 22. 3. 2016