Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Mají potravinová aditiva na naše tělo nějaké účinky?

Účinky potravinových aditiv na naše tělo mohou být krátkodobé nebo dlouhodobé. Mezi běžné reakce na určitá aditiva patří kopřivka, otoky, rýma, bolesti hlavy, astma a krvácení (purpura).
|
Typ článku: Rady lékaře

Mezi méně obvyklé reakce se řadí hyperaktivita, podrážděnost, kontaktní dermatitida a další kožní problémy. Častými příčinami těchto a dalších reakcí jsou různá barviva, bezoáty, BHT, BHA a metabisulfidy.

Siřičitanová činidla, mezi které patří oxid siřičitý, metabisulfát sodný a metabisulfát draselný, jsou běžně používána do salátů (podávaných v restauracích), na sušené ovoce, syrovou zeleninu, objevují se ve víně, v pivu i jinde, kde brání ztrátě barvy a zkažení. U citlivých jedinců může po pozření těchto chemických látek dojít k vážným reakcím, jako je astmatický záchvat doprovázený slabostí, cyanózou, pocity tlaku na hrudi, šokem až komatem.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 3040
Datum: 28. 3. 2012