Lehká sójová zálivka | Prameny zdraví

Lehká sójová zálivka

Zálivka je zdravější a lehčí alternativou majonéz. Obsah oleje je asi 10 % oproti asi 90 % u žloutkových domácích majonéz. Používá se na přelévání hotových pokrmů nebo pokrmů před zapékáním, také na studené zeleninové nebo jiné saláty. V případě hustější konzistence zálivky je vhodná i jako jemná pomazánka na chléb.

Lehká sójová zálivka

Rubrika: Zálivky a dresinky | Typ článku: Recepty

voda 4 dl, hladká mouka 100 g, olej slunečnicový 100 g, solčanka 1 pl, sůl podle chuti, cukr přírodní 2–3 pl, citrónová šťáva 4 pl, sójové mléko asi 4 dl

Do vařící vody za stálého zašlehávání přisypáváme mouku a vaříme na hustější polotekutou hmotu asi 5 minut (na mírném plameni). Hmota musí být hladká a stejnorodá. Po mírném zchladnutí ji ochutíme a postupně zašleháváme olej a po něm sójové mléko až do požadované hustoty zálivky. Nakonec zálivku dochutíme, uložíme ve skleničkách s víkem a necháme zchladit v lednici. Podáváme v této konzistenci nebo podle vlastního uvážení můžeme před podáváním zředit.

Pokud chcete sladkou variantu této zálivky, nepřidáte slaná ochucovadla, ale vanilkový cukr a více cukru.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 3 974 Datum: 19. 5. 2009