Květákový mozeček s uzeným tofu | Prameny zdraví

Květákový mozeček s uzeným tofu

1 menší květák, 2 menší cibule, olivový olej, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička černé soli, 200 g uzeného tofu, pažitka nebo pórek na dozdobení

Květákový mozeček s uzeným tofu

Rubrika: Zeleninová jídla | Typ článku: Recepty

Najemno nakrájenou cibulku osmahneme v pánvi na oleji dorůžova. Přidáme kmín, kurkumu a opět krátce osmažíme (příliš dlouhé smažení kurkumy může způsobit následnou hořkost pokrmu).

Zalijeme vodou, vložíme na malé růžičky nakrájený květák a osolíme. Vaříme, dokud nezačne květák měknout.

Nakonec přidáme nahrubo nastrouhané tofu a znovu krátce povaříme, dokud se nevyvaří voda. Znovu dochutíme, dle vlastního uvážení můžeme naředit vodou nebo dohustit moukou. (Květák můžeme také téměř rozvařit, a vytvořit tak hustou kaši bez dohušťování).

Na talíři posypeme nakrájenou pažitkou nebo pórkem.

Tradiční český pokrm zpracovaný ve veganské verzi, kde typickou chuť a vůni vajec nahrazuje kombinace kmínu a kurkumy s černou solí. Skvělý jen tak posypaný pažitkou s celozrnným chlebem.

Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Počet přečtení: 113 Datum: 25. 10. 2019