Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Květák hojí střevní sliznici, má hodně minerálů

Květák čili karfiol o sobě dává vědět, když ho vaříme. Z toho důvodu bychom měli dávat do vody, v níž ho vaříme, bobkový list. Odér bude snesitelnější. Je totiž důležité, abychom květák kvůli té «vůni» nezavrhli, to by bylo škoda. Patří totiž k nejzdravějším zeleninám. Obsahuje hodně kyseliny listové, která je důležitá pro krvetvorbu.
Rubrika: Zelenina
|
Typ článku: Encyklopedie

Pro český národ, který je na špici v úmrtí na rakovinu tlustého střeva, je hodně užitečný. Hojí totiž střevní sliznici. Obsahuje i zinek, měď, jód a fluór a spoustu dalších minerálních látek.

Pokud si nemůžete vzpomenout, jak se jmenujete, jezte květák. Působí proti skleróze. (I když… Zaslechla jsem, že skleróza je známkou inteligence. Blbec prý nemá co zapomenout… Nu a někdo tvrdí, skleróza může být i užitečná: člověk se dozvídá stále nové věci J.)

Květák také obsahuje vitaminy B, například B5, ten tělo potřebuje například k tomu, aby mohlo vyrobit kortizon. Na co ho potřebujeme? Například když máme v těle záněty, abychom se s nimi snáze vypořádali.

Květák nadýmá – to je tedy fakt, nikoli jen argument odpůrců květáku. Ale od čeho máme koření? Jednou si dejme květák s muškátovým květem, podruhé s česnekem, potřetí s koriandrem, počtvrté s estragonem a pak třeba s bazalkou. Vyrobme si zálivku například z jogurtu, oleje, česneku, sójové omáčky a bylinkové soli. K tomuto základu dejme některé z oblíbených koření či čerstvých, nasekaných bylinek.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 4370
Datum: 9. 2. 2016